Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul numește astăzi judecătorii la Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului
Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a propus plenului includerea în ordinea de zi a Proiectului 177 din 15 august 2019 privind numirea unor judecători ai Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Parlamentul urmează să numească astăzi, în ședință extraordinară, judecătorii la Curtea Constituțională. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a propus plenului includerea în ordinea de zi a Proiectului 177 din 15 august 2019 privind numirea unor judecători ai Curții Constituționale.

Pe data de 26 iunie, cinci judecători ai Curții Constituționale și-au anunțat demisia in corpore. Cu șase zile înainte, pe data de 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a dădea demisia atât din funcția de președinte al Înaltei Curți, cât și din funcția de magistrat al Curții Constituționale. Demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan va avea efect suspensiv până la alegerea Președintelui Curții Constituționale.

Конституционный  - Sputnik Moldova
”Chinurile facerii” sau când vor fi numiți judecătorii la Curtea Constituțională

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituțională, instituția este constituită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistratului. În data de 2 iulie, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au inițiat concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale.

Candidaturile Parlamentului pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională sunt fostul ministru al Justiției Vladimir Grosu și secretarul de stat în Ministerul Justiției Nicolae Eșanu. Cele două candidaturi ale Parlamentului la Curtea Constituțională au fost selectate în baza unui concurs organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și urmează să fie acceptate de plenul Parlamentului.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a desemnat pe avocatul Eduard Ababei și conferențiarul universitar Serghei Țurcan pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Guvernul se întrunește astăzi, la ora 13:00, în ședință pentru a desemna doi candidați pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului Republicii Moldova a propus Executivului pentru examinare numirea în funcția de judecător al Curții Constituționale a următorilor candidați: Liuba Șova, Eduard Serbenco, Vladimir Grosu și Nicolae Roșca.

Fluxul de știri
0