Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul a schimbat procedura de numire a președinților de raioane și a viceprimarilor

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия муниципия Бельц
Примэрия муниципия Бельц - Sputnik Moldova
Abonare
Primarii vor numi viceprimarii, iar președinții de raioane vor fi aleși doar din rândul consilierilor raionali. Parlamentul a modificat Legea cu privire administrația publică locală.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Președinții de raioane vor fi aleși din rândul consilierilor, iar viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului. Parlamentul a aprobat, în lectură finală, în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, modificările la Legea cu privire la administrația publică locală.

Potrivit raportorului, președintele comisiei administrație publică, Vasile Bîtcă, conform prevederilor actuale, în calitate de președinte al raionului, efectiv poate fi votată o persoană care să nu fie ales local și care să nu fi participat în campania electorală.

Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul numește astăzi judecătorii la Curtea Constituțională

”Adică să nu dispună de reprezentativitate acordată de colectivitatea locală”, a declarat raportorul.

Potrivit modificărilor votate de deputați, viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului, prin decizia Consiliului, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care proiectul de decizie va fi exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către Consiliu sau nu va întruni numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul va numi sau elibera din funcție viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului.

De asemenea, modificările legislative prevăd și faptul că în funcția de vicepreședinte va putea fi aleasă orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor.

Potrivit autorilor proiectului, deputații ACUM Alexandru Slusari și Liviu Vovc, este extrem de important ca anume primarul să dețină un rol decisiv în procesul de selectare și numire în această funcție a persoanelor care se potrivesc viziunilor primarului și corespund cerințelor profesionale înaintate de el.

”În caz contrar, instituția de viceprimar se transformă în una formală, generatoare de conflicte și fără a contribui la eficiența actului guvernamental la nivel local”, susțin deputații.

Fluxul de știri
0