Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sistem electoral proporțional: De ce Moldova ar trebui să facă cale întoarsă

© Sputnik / OsmatescoȘtefan Urâtu
Ștefan Urâtu - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul Vicepreședinte al CEC Ștefan Urâtu consideră că Moldova nu ar fi încă pregătită pentru implementarea unui sistem electoral proporțional preferențial, care este întâlnit în câteva țări din UE. Urâtu spune că deocamdată Moldova va rămâne la sistemul proporțional pe liste închise de partid.
Sistem electoral proporțional: De ce Moldova ar trebui să facă cale întoarsă

Ștefan Urâtu afirmă că sistemul electoral proporțional care presupune susținerea directă a unui candidat de pe lista de partid, ar fi unul bun însă greu de administrat.

„Sistemul proporțional cu liste deschise este un model bun, oferă dreptul cetățenilor de a stabili ordinea exactă a candidaților pe lista de partid, însă este un sistem greoi care ar crea confuzie pentru alegătorii din Moldova. Un alt aspect ar fi și gradul scăzut de democratizare în interiorul partidelor politice la formarea listelor electorale”, a precizat Ștefan Urâtu.

El a mai menționat că, deocamdată, modelul potrivit pentru Moldova ar fi revenirea la un sistem proporțional pe liste închise de partid, pentru că acest sistem ar rezolva și problema reîntregirii țării.

Parlamentul a constituit un grup de lucru, pe platforma Comisiei juridice, asupra proiectului privind anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel pe liste de partid. Legislativul a adoptat deja în prima lectură conceptul sistemului electoral proporțional și urmează să examineze în lectură finală mai multe propuneri privind îmbunătățirea Codului Electoral.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0