Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Democrații merg la Procuratură: Vezi care este motivul

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Ping pong politic: Partidul Democrat acuză guvernarea de uzurparea puterii în stat și anunță că merge cu plângere la Procuratură. Între timp, procurorii instrumentează un dosar penal pentru uzurparea puterii de stat de către membrii guvernării democrate, intentat în baza unui demers depus de ministrul Andrei Năstase.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Deputații democrați au acuzat astăzi, în cadrul unui briefing, actuala guvernare de uzurparea puterii în stat. Democrații au declarat că vor face demersurile necesare către organismele internaționale și Procuratura Republicii Moldova pentru a demonstra cu probe și fapte acuzațiile ce i se aduc majorității PSRM-ACUM.

”Vom face demersuri către instituțiile internaționale, cu fapte și probe, care să demonstreze că actuala guvernare uzurpează puterea în stat. Vom depune plângeri la Procuratură pentru abuz și exces de putere”, a declarat deputatul Pavel Filip.

Democrații atrag atenția comunității locale și internaționale că prin intentarea dosarului penal pentru uzurparea puterii în stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, se încearcă intimidarea și amenințarea membrilor fostei guvernări democrate.

Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Politică
Fosta guvernare din Moldova, acuzată de procurori de uzurparea puterii în stat

”Ne transmit mesaje de amenințare și intimidare. S-a ajuns că politicienii fac justiție și le spun procurorilor ce să facă”, a declarat Filip.

Deputatul democrat a acuzat guvernarea de ”lipsă de limite” și susține că ”prin  această intimidare se urmărește fraudarea rezultatelor alegerilor locale generale stabilite pentru data de 20 octombrie”.

”Acest mod de intimidare a opoziției este urmărit cu mare atenție de comunitatea internațională, iar dacă vor trece această linie roșie atunci va fi începutul sfârșitului  acestei guvernări”, a declarat Filip.

Prin ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, din 5 august, a fost dispusă inițierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii în stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept.

Dosarul penal pentru uzurparea puterii în stat a fost intentat în baza unui demers depus de vicepremierul Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne. Năstase a solicitat „demararea imediată a unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale” pentru tăinuirea unor documente și „intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat”.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, acţiunile săvârşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei Republicii Moldova se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Fluxul de știri
0