Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Azi începe sesiunea extraordinară a Parlamentului: Câți deputați vor rămâne fără imunitate

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, ar putea să vină în ședința de astăzi sau în cea de mâine pentru a solicita ridicarea imunității parlamentare a unor deputați.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Deputații se întrunesc astăzi, la ora 11:00, în ședință. Parlamentul va examina mai multe proiecte printre care rectificarea bugetului de stat pentru anul 2019. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, după ședința Biroul Permanent al Forului Legiuitor, care a avut loc. 

Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova
Deputat: Săptămâna aceasta unii deputați ar putea rămâne fără imunitatea parlamentară

În cadrul acestei sesiuni extraordinare, procurorul general interimar, Dumitru Robu, ar putea să vină în fața deputaților și să ceară ridicarea imunității mai multor parlamentari. Despre aceasta a lăsat să se înțeleagă președintele Republici Moldova, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Subiectul ce ține de ridicarea imunității unor deputați este tot mai discutat în ultima perioadă.

Recent, în cadrul unei emisiuni televizate, șeful statului a anunțat că deține informații că „Procuratura ar urma să vină în Parlament ca să ridice imunitatea unor deputați. Cred că asta se va întâmpla, și ar fi trebuit să se întâmple încă acum câțiva ani. Dar despre faptul că degrabă vom vedea inițiativa procurorilor de a ridica imunitateaa unor deputați sunt sigur”, a declarat Igor Dodon.

Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova
Opinie: Venirea procurorului în Parlament ar trebui să fie o surpriză pentru deputați

Totodată, Ministrul Afacerilor Inerne, Andrei Năstase, a declarat pentru Sputnik Moldova că la una din ședințele extraordinare ale Legislativului, procurorul general interimar urmează să vină în Parlament și să solicite ridicarea imunității unor deputați, în cadrul dosarului intentat de Procuratură pentru uzurparea puterii în stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. Năstase a mai spus că venirea procurorului în Parlament trebuie să fie o surpriză. Probabil acesta ar fi motivul pentru care Zinaida Greceanîi nu a anunțat acest subiect pe ordinea de zi a ședinței.

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv Sputnik: Andrei Năstase, despre ”surprizele” ce se vor produce în Parlament

Ordinea de zi ședinței de astăzi include și proiectul care se referă la propunerea lui Igor Dodon de a indexa pensiile de două ori pe an. Totodată, va fi supus dezbaterilor prevederile referitoare la mai multe facilități fiscale, printre care și facilitatea față de sectorul HoReCa, de revenire la 20% a TVA-ului.

Potrivit Zinaida Greceanîi, ședința va fi organizată la solicitarea Guvernului, pe motiv că există mai multe subiecte care necesită examinate și nu pot fi amânate pentru luna septembrie, atunci când ar urma să fie demarată sesiunea toamnă-iarnă.

Ședința plenară de astăzi se desfășoară în cadrul sesiunii extraordinare desfășurată în perioada 12-16 august curent, la inițiativa președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Fluxul de știri
0