Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Venirea procurorului în Parlament ar trebui să fie o surpriză pentru deputați

© Sputnik / Rodion ProcaValeriu Gurbulea
Valeriu Gurbulea - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul de Interne Andrei Năstase a declarat pentru Sputnik că, la una din ședințele extraordinare ale Legislativului, procurorul general interimar urmează să vină în Parlament și să solicite ridicarea imunității unor deputați.
Opinie: Venirea procurorului în Parlament ar trebui să fie o surpriză pentru deputați

Potrivit lui Andrei Năstase, solicitarea de retragere a imunității va fi făcută în cadrul dosarului intentat de Procuratură pentru uzurparea puterii în stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. 

Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv Sputnik: Andrei Năstase, despre ”surprizele” ce se vor produce în Parlament

În acest context, fostul procuror general al Republicii Moldova Valeriu Gurbulea a declarat, în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova, că venirea procurorului general interimar în fața deputaților pentru a cere ridicarea imunității ar trebui să fie o surpriză pentru toată lumea.

Altfel, activitatea noului șef de la Procuratura Generală va fi percepută ca fiind una dependentă de indicațiile politice. Gurbulea mai spune că ar trebui să se vorbească despre retragerea imunității unor deputați doar după ce procurorii vor avea la dispoziție rezultatele unei anchete obiective, ce nu va avea izul unei comenzi politice. 

”Acest lucru trebuia să îl menționeze procurorul general interimar. Această gafă făcută de ministrul de Interne alimentează opiniile că procurorul general interimar ar fi fost numit pe criterii politice. Procurorul general este cel care poate înainta un astfel de demers și să vină în Parlament să ceară acordul plenului în vederea inițierii urmăririi penale. Asemenea lucruri nu trebuie să fie anticipate și spuse din timp, cel puțin ele trebuie să aibă loc atunci când rezultatele urmăririi penale, în mod obiectiv, justifică necesitatea unei astfel de proceduri”, susține Valeriu Gurbulea.  

Ministrul de interne a declarat pentru Sputnik Moldova că procurorul general interimar, Dumitru Robu, învestit în funcție acum câteva zile, va veni în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității parlamentare a unor deputați care, potrivit informațiilor Procuraturii, ar fi fost implicați în ”puciul” anticonstituțional din perioada 7-9 iunie.
Auror: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0