Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nou proiect în Moldova: Sondaj în domeniul Justiției coordonat de CE și Banca Mondială

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM) vor desfășura în Republica Moldova un sondaj în domeniul Justiției. Scopul acestuia ar fi depistarea carențelor din sistem.

CHIȘINĂU, 14 august – Sputnik. Ministerul Justiției anunță că în Republica Moldova va fi efectuat un „sondaj în domeniul justiției, organizat de către Comisia Europeană în parteneriat cu Banca Mondială”, „urmare a acordului exprimat de autoritățile naționale de a participa la sondajul în cauză”.

Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Sunt vizați toți judecătorii! Ce intenționează să facă noul ministru al Justiției

Sondajul va fi „unul general, de ansamblu”, va fi efectuat „o dată la 3-4 ani, iar la elaborarea întrebărilor se va reieși din situația existentă în domeniu”, potrivit secretarului de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco.

Experți ai Băncii Mondiale efectuează o vizită la Chișinău în perioada 12-14 august, pentru a discuta despre viitorul sondaj și activitățile aferente lui cu reprezentanți ai sistemului judiciar, ai procuraturii, ai avocaților și ai mediului de afaceri.

Marți, 13 august, la Ministerul Justiției a fost organizat un atelier de lucru consacrat acestui subiect. Scopul ședinței a fost convenirea „aspectelor specifice naționale” ce urmează a fi luate în considerare la realizarea sondajului în Republica Moldova.

La discuții au participat reprezentanți ai autorităților judecătorești din Republica Moldova, managerul de țară al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, reprezentantul Delegației UE la Chișinău Marco Gemmer, experții BM Srdjan Svircev și Denis Vorontsov.

„Pentru a avea un sistem al justiției eficient și accesibil, care are ca prioritate calitatea serviciilor prestate cetățeanului sau justițiarului, trebuie, evident, să atacăm problemele și carențele din sistem. Acestea, la rândul lor, trebuie evaluate, măsurate. Tocmai în acest scop se efectuează sondaje, măsurări. Ulterior abia se întreprind acțiuni pentru îmbunătățirea situației. Altfel zis, sondajele din sectorul justiției servesc drept bază pentru întocmirea documentelor de politici”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Justiției, Eduard Serbenco.

Fluxul de știri
0