Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sunt vizați toți judecătorii! Ce intenționează să facă noul ministru al Justiției

© Sputnik / Miroslav RotariNoul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul
Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Abonare
Ac de cojoc pentru judecătorii corupți! Cum își propune noul ministru al Justiției să-i disciplineze pe magistrați. Totul se va întâmpla până în luna septembrie.
Sunt vizați toți judecătorii! Ce intenționează să facă noul ministru al Justiției

Imunitatea judecătorilor ar putea fi redusă, termenul de cinci ani de numire a acestora în funcție – anulat, iar modul de numire – unificat. Modificările se regăsesc în planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020, care prevede acțiunile ce urmează a fi întreprinse în următorul an, în domeniile strategice. În ceea ce privește domeniul justiției, Planul conține 18 acțiuni prioritare. 

„Fortificarea independenței sistemului judiciar prin modificarea Constituției în vederea limitării imunității judecătorilor, unificarea modului de numire a judecătorilor, anularea termenului inițial de numire a judecătorilor pe 5 ani și modificarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii”, se menționează în documentul făcut public.

Despre intenția Ministerului Justiției de a „tăia” din imunitatea judecătorilor a vorbit Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

„Să știți că pe masa Ministerului Justiției este un proiect de modificare a Constituției pe care încă nu l-am propus spre dezbateri publice, dar urmează să o facem în timpul apropiat. Prin acest poriect ne propunem reducerea imunității judecătorilor la o imunitate funcțională”, a declarant ministrul Justiției Olesea Stamate.

Precizăm că printre prioritățile Ministerului se regăsește și reforma Curții Supreme de Justiție. Olesea Stamate a declarat pentru Radio Sputnik Moldova că competențele acestei instituții vor fi revizuite, componența – redusă, iar condițiile și criteriile de numire a judecătorilor – modificate.

Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Riscăm să rămânem fără judecători? Anunțul făcut de ministrul Justiției

Mai exact, judecătorii CSJ vor fi selectați de o Comisie de evaluare care va fi constituită din membri desemnați de către Parlament, Guvern, CSM, reprezentanți ai societății civile, precum și experți străini desemnați de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Criteriile în temeiul cărora vor fi evaluați judecători vor viza: integritatea; aspectele profesionale prin prisma analizei hotărârilor pronunțate, dar și jurisprudenței CtEDO împotriva Republicii Moldova în care figurează judecătorii instanței supreme și aspectele de etică și deontologie.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0