Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul de Interne anunță data când Moldova va avea un laborator performant ADN

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Bodrug
Nicolae Bodrug  - Sputnik Moldova
Abonare
Nicolae Bodrug, șeful subdiviziunii Chișinău din cadrul Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP, a declarat că Moldova va avea la sârșitul anului 2020 un laborator ADN performant. La ora actuală există un studiu de fezabilitate și este anunțată licitația pentru acomodarea sediului pentru crearea acestui laborator, a precizat colonelul Bodrug.
Ministerul de Interne anunță data când Moldova va avea un laborator performant ADN.

Din anul 2012 au fost mai multe tentative de a crea un laborator genetic performant în cadrul MAI, unde urmau să fie efectuate teste ADN ale suspecților și ale altor mostre biologice colectate la locul infracțiunii.

Nici nu v-ați imaginat: Cum sunt descoperite crimele în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Video
Nici nu v-ați imaginat: Cum sunt descoperite crimele în Republica Moldova

Nicolae Bodrug, șeful Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP, declară că la ora actuală crearea acestui laborator constituie un angajament al Ministerului în raport cu parteneri străini. Bodrug mai spune că laboratorul ADN  va fi constituit din 2 segmente. Unul în care vor fi incluse profilurile persoanelor învinuite, bănuite sau care cad sub incidența legii cu privire la genetica judiciară. Al doilea segment va cuprinde examinarea urmelor ridicate de la fața locului pentru a obține aceste profiluri și a le compara cu profilurile din baza de date.

„Crearea acestui laborator ADN în Moldova ar putea să se încheie la sfârșitul anului 2020 sau la începutul lui 2021. La ora actuală avem un studiu de fezabilitate, avem anunțată licitația pentru acomodarea sediului pentru acest laborator. Există și lista tehnicii necesare, pregătim și personalul care va activa. Deocamdată, este complicat cu instruirea  oamenilor care vor lucra în cadrul acestui laborator”, a declarat Nicolae Bodrug.

El a mai spus că în Moldova este necesar un asemenea laborator performant pentru a descoperi cazuri de crime grave , omor sau viol, pentru că într-un timp scurt se poate de obținut profilul infractorului. Costul unui asemenea laborator este estimat la 3,5 milioane de euro.

În prezent, organele de drept utilizează, baza de date a amprentelor, iar testele ADN, la necesitate, sunt expediate peste hotare. Din cauza lipsei mijloacelor și a procedurii îndelungate, acestea sunt efectuate doar în cazuri speciale.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0