Din anul 2012 au fost mai multe tentative de a crea un laborator genetic performant în cadrul MAI, unde urmau să fie efectuate teste ADN ale suspecților și ale altor mostre biologice colectate la locul infracțiunii.
Nicolae Bodrug, șeful Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP, declară că la ora actuală crearea acestui laborator constituie un angajament al Ministerului în raport cu parteneri străini. Bodrug mai spune că laboratorul ADN va fi constituit din 2 segmente. Unul în care vor fi incluse profilurile persoanelor învinuite, bănuite sau care cad sub incidența legii cu privire la genetica judiciară. Al doilea segment va cuprinde examinarea urmelor ridicate de la fața locului pentru a obține aceste profiluri și a le compara cu profilurile din baza de date.
„Crearea acestui laborator ADN în Moldova ar putea să se încheie la sfârșitul anului 2020 sau la începutul lui 2021. La ora actuală avem un studiu de fezabilitate, avem anunțată licitația pentru acomodarea sediului pentru acest laborator. Există și lista tehnicii necesare, pregătim și personalul care va activa. Deocamdată, este complicat cu instruirea oamenilor care vor lucra în cadrul acestui laborator”, a declarat Nicolae Bodrug.
El a mai spus că în Moldova este necesar un asemenea laborator performant pentru a descoperi cazuri de crime grave , omor sau viol, pentru că într-un timp scurt se poate de obținut profilul infractorului. Costul unui asemenea laborator este estimat la 3,5 milioane de euro.
În prezent, organele de drept utilizează, baza de date a amprentelor, iar testele ADN, la necesitate, sunt expediate peste hotare. Din cauza lipsei mijloacelor și a procedurii îndelungate, acestea sunt efectuate doar în cazuri speciale.
Autor: Eduard Maciac