CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Fostul vicepreședinte al partidului Democrat din Moldova Andrian Candu a s-a referit la raportul Kroll 2, care ieri a fost făcut public. Acesta spune că nu l-a examinat în detalii, dar pentru el nu este o surpriză că membrii Partidului Șor se regăsesc în el.
"Nu e nicio surpriza, mă refer la deputații colegi din fracțiunea Partidului Șor. Acum rămâne societatea publică să vadă raportul, rămâne să vedem ce vor face autoritățile de investigație. Procuratura și altele... Eu nu am văzut raportul Kroll 2, inclusiv ceea ce a apărut în presa, o să examinez și eu. Nu cunosc care este conținutul", a declarat Andrian Candu.
Vom preciza că presa i-a solicitat un comentariu și deputatului din Partidul Șor Mariana Tauber. Ea le-a declarat jurnaliștilor că nu a citit raportul Kroll 2 și nu poate să spună de ce numele ei și al Reghinei Apostolova, și ea deputat din partea Partidului Șor, sunt trecute în raport. Totodată, ea a evitat să spună că, potrivit acestei investigații, principalul beneficiar al furtului miliardului ar fi șeful partidului Ilan Șor.
„Încă nu l-am citit. Imediat ce o voi face, o să comentez”, a declarat ea.
Anterior, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, a declarat că publicarea raportului trebuia să aibă loc încă acum doi ani, iar obstacolul pentru care acest document nu a fost dat publicității a fost conducerea de până acum a țării și reprezentanții Procuraturii Generale.
Acesta a mai precizat că ar exista o anexă a raportului Kroll 2 cu numele beneficiarilor finali ai furtului miliardului, dar care este ținută în secret de conducerea Procuraturii Generale.
Acest lucru însă a fost infirmat de către procurorul general, Eduard Harunjen. Acesta a declarat într-o conferință de presă că nu există o astfel de listă.
”Nu există nicio listă, anexă la raport, nu există o listă despre care se vehiculează. Raportul Kroll nu a fost niciodată în Procuratura Generală și nici nu putea să fie. Fiindcă Procuratura Generală nu a negociat cu BNM și cu Kroll. Procuratura Anticorupție este o instituție independentă care investighează cazul. Doar ea a avut acceptul Kroll-ului să intre în posesia raportului ca să-l utilizeze”, a declarat Eduard Harunjen.
Despre furtul unui miliard de dolari din băncile Unibank, Banca Socială și Banca de Economii, numit și jaful secolului, s-a aflat după alegerile parlamentare din 2014. Imediat, Guvernul a acoperit gaura cu credite luate de la Banca Națională, pe care acum le întoarce din buget, adică din taxele plătite de cetățeni. Cele 3 bănci au falimentat și au fost lichidate, iar proprietățile lor sunt vândute. Alte sentințe în dosarul miliardului furat nu au fost pronunțate, deși au trecut 5 ani de la frauda.