Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai multe localuri din capitală își vor sista activitatea

CC0 / Pixabay / olafBroeker / Restaurant
Restaurant - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe restaurante și localuri de agrement din Chișinău și-au sistat astăzi activitatea pentru 30 de minute, în semn de protest. Acțiunea va continua și în zilele următoare, iar unele cafenele s-ar putea închide pentru toată ziua.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova a inițiat acțiuni de protest, în contextul deciziei Guvernului de a anula taxa redusă de 10 % pentru sectorul HORECA.

Contactată de Sputnik Moldova, președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova(MĂR), Aneta Zasavițchi, a spus că acest protest este un manifest împotriva deciziei Guvernului de a majora TVA de la 10% la 20%.

”Totodată, ne-am dorit să atenționăm deputații din Parlamentul Republicii Moldova, care urmează în această săptămână să examineze și să supună votului acest proiect de modificare a legislației în vigoare. Dacă Guvernul nu ne-a auzit și nici nu a încercat măcar să ne asculte, sperăm că deputații vor avea o altă atitudine față de businessul autohton și de oamenii care au mai rămas în țară”, a declarat președintele MĂR, Aneta Zasavițchi.

Mai mult, ea susține că la luarea deciziei, Executivul nu a organizat consultări publice. Doar după ce toate asociațiile de business au început să publice scrisori, să atenționeze Guvernul, au fost inițiate anumite consultări.

Restaurant - Sputnik Moldova
Decis. Scutirea TVA pentru sectorul HoReCa va fi eliminată

„Ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Finanțelor nu a fost o consultare, a fost o discuție publică post-factum deciziei pe care au luat-o. Cel puțin 40 de proprietari de restaurante, 15 contabili, ne-am prezentat argumentele, dar nici după trei ore de discuții acestea nu au fost auzite. A fost o întâlnire pentru bifă”, a opinat Aneta Zasavițchi.

De cealaltă parte, deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba susține că dacă „renunțăm la creşterea de TVA pentru HORECA, banii de la FMI nu vin”.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Alaiba spune că dacă taxa pe valoare adăugată va rămâne la cota de 10%, criza în care suntem se va adânci și mai mult, nu vor mai fi bani pentru salarii, veniturile oamenilor vor scădea, iar HORECA va pierde şi mai mult din clienți şi din profit.

În replică, liderul Asociației Restaurantelor și Localurilor de Agrement califică decizia de anulare a taxei reduse pentru TVA drept abuz din partea autorităților, iar dacă Parlamentul va vota pentru revenirea cotei TVA 20%, deputații trebuie să-și asume dispariția businessului autohton și că numărul persoanelor care părăsesc țara va crește considerabil.

Ana Zasavițchi a mai menționat că reprezentanții HORECA vor continua acțiunile de protest. Aceștia se vor aduna și mâine, la ora 9:30, în fața Parlamentului.

Amintim, Guvernul a decis în ședința de vineri, 9 august, revenirea de la 10% la 20 % a cotei TVA. Potrivit Executivului, cota de TVA 10% creează o presiune constantă asupra bugetului de stat, impactul estimat direct constituind 50 mil. lei.

Anterior, ministra finanțelor Natalia Gavrilița a afirmat că scutirile fiscale pentru industria HORECA și acordarea tichetelor de masă reprezintă o măsură de încurajare a consumului care, din punct de vedere economic, nu este corectă.

Fluxul de știri
0