Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis. Scutirea TVA pentru sectorul HoReCa va fi eliminată

© Photo : PixabayRestaurant
Restaurant - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă agenții economici au atenționat anterior că eliminarea scutirii TVA în acest sector va duce la falimentarea multor afaceri din domeniu, o decizie în acest sens a fost adoptată de Executiv.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat vineri Proiectul care prevede anularea cotei reduse a TVA pentru livrările făcute de agenții economici care activează în sectorul HORECA (hotele, restaurante, cafenele) , respectiv aplicarea cotei-standard în mărime de 20%.

În nota informativă a proiectului se menționează că „o analiză detaliată a 480 de agenți economici ce activează în sectorul HORECA arată că în primele cinci luni ale anului 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA de la 480 agenți economici din sectorul HORECA analizați a scăzut cu 22 milioane de lei. Mai mult, odată cu modificările cotei de TVA, întreprinderile din sectorul HORECA au început să înregistreze sume TVA pe debit/spre deducere”.

Coffee break - Sputnik Moldova
Riscuri pentru Moldova: Mâncarea și cazarea mai scumpă ne vor lăsa fără turiști

Potrivit proiectului, acest aspect poartă un caracter riscant atât pentru bugetul de stat cât și pentru agenții economici.

Indicatorii pentru perioada ianuarie-iunie a anului 2019, față de 2018 arată că datoria bugetului față de agenții economici din domeniul HORECA a crescut de la 28 milioane de lei la 36 milioane de lei (+8 milioane de lei). Această sumă nu se restituie și constituie o disponibilizare a mijloacelor financiare ale agenților economici.

Guvernul atenționează că aplicarea cotei de 10% la TVA creează o presiune constantă asupra bugetului de stat, impactul estimat direct constituind 50 mil. lei.

Pe de altă parte, agenții economici care activează în acest domeniu afirmă că multe afaceri din industria HORECA vor falimenta dacă va fi aplicată Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) de 20%.

În cazul unui TVA de 20%, sectorul HORECA va fi nevoit să ridice prețurile, existând riscul să-și piardă clienții, „care nu vor fi de acord să scoată mai mulți bani din buzunare”, iar angajații să rămână șomeri, a declarat pentru Sputnik Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Naţionale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova.

În România și Ucraina TVA-ul pentru acest sector este de câteva ori mai mic, astfel încât mediul dificil din Republica Moldova îi poate determina pe investitori să aleagă alte țări, apreciază antreprenorii din sector.

Fluxul de știri
0