Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi investigată de procurori

Abonare
Deputații din Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice au solicitat procurorilor să investigheze modul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

CHIȘINĂU, 12 aug – Sputnik. Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice între anii 2013 - 2019 a depus o sesizare la Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție prin care solicită investigarea modului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele comisiei de anchetă, Igor Munteanu.  

”Este o sesizare care, probabil, va genera multe discuții, dar și acțiunile necesare din partea Procuraturii Generale și a CNA”, a declarat deputatul.  

Comisia solicită procurorilor să verifice existența elementelor infracționale prevăzute în Codul Penal și anume la articolele ce se referă la excesul de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijența în serviciu în acțiunile persoanelor implicate în concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Delegația UE și SUA la Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul ar putea anula concesionarea aeroportului și privatizarea Air Moldova

”Solicităm întreprinderea tuturor măsurilor de investigație a circumstanțelor expuse în sesizare prin pornirea urmăririi penale, dacă se impune și adoptarea deciziilor necesare pentru identificarea persoanelor vinovate și tragerea la răspundere a acestora”, a declarat Munteanu.

Comisia de anchetă mai solicită organelor de urmărire penală emiterea măsurilor de ordonanță prin aplicarea măsurilor de constrângere asupra persoanelor suspecte de săvârșirea faptelor imputate, inclusiv prin înaintarea demersurilor către judecătorii de instrucție. Deputații mai cer emiterea ordonanțelor privind luarea unor măsuri de asigurare ”pentru ca acest contract să nu migreze de la o companie la alta în această perioadă”.

”Astfel ca să nu ne trezim și fără bunul concesionat și cu datorii mari la rubrica implementare”, a declarat Munteanu.

”Cerem CNA și Procuraturii Generale să înainteze fără întârziere aceste demersuri către judecători și să informeze comisia cu privire la investigațiile întreprinse și deciziile adoptate”, a mai spus deputatul.

Comisia va evalua conformitatea cu legislația națională a privatizărilor, a contractelor de parteneriat public-privat și a concesiunilor. Membrii comisiei de anchetă au la dispoziție 120 de zile pentru a prezenta un Raport în Parlament cu privire la legalitatea privatizărilor din ultimii ani.

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice între anii 2013 – 2019 a fost creată la 18 iunie. Pentru constituirea acestei comisii au votat deputaţii din fracțiunile PSRM, PAS, PPDAși PDM.  

Comisia va evalua conformitatea cu legislația națională a privatizărilor, a contractelor de parteneriat public-privat și a concesiunilor. Membrii comisiei de anchetă au la dispoziție  120 de zile pentru a prezenta un Raport în Parlament cu privire la legalitatea privatizărilor din ultimii ani.

Fluxul de știri
0