Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul ar putea anula concesionarea aeroportului și privatizarea Air Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariDelegația UE și SUA la Parlamentul Republicii Moldova
Delegația UE și SUA la Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice va investiga modul de concesionare a Aeroportului Chișinău, privatizarea Air Moldova și a Tutun-CTC.

CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik. Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice, începând cu anul 2013 și până în anul 2019, va invita la audieri mai mulți angajați din Guvern, inclusiv responsabili de la Agenția Proprietății Publice. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unui briefing de președintele comisiei, deputatul ACUM, Igor Munteanu.

Parlamentarul a declarat că membrii comisiei vor ancheta doar 4-5 privatizări de rezonanță, care au lăsat loc de interpretări. Ancheta se va referi la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, privatizarea Air Moldova, a Tutun-CTC.

”Ne vom limita la 4 -5 privatizări de răsunet, pentru ca să dăm tonul investigațiilor ulterioare mai detaliate și minuțioase. Vă vom anunța despre obiectele care vor fi supuse acestei evaluări, săptămâna viitoare. Cu siguranță va fi investigația cu privire la privatizarea Air Moldova, concesionarea Aeroportului, Tutun-CTC. Cazuri de răsunet care au lăsat multe lucruri de interpretat”, a declarat Munteanu.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Maia Sandu nu mai vrea secrete: Ce schimbare va interveni la privatizări

Deputatul a anunțat că deja responsabili de la Agenția Proprietății Publice i-au prezentat deja membrilor comisiei parlamentare de anchetă lista tuturor obiectelor care au fost privatizate în perioada 2013-2019.

Comisia va evalua conformitatea cu legislația națională a privatizărilor, a contractelor de parteneriat public-privat și a concesiunilor. Membrii comisiei de anchetă au la dispoziție  120 de zile pentru a prezenta un Raport în Parlament cu privire la legalitatea privatizărilor din ultimii ani.

”Sunt multe privatizări care s-au făcut din prima și aici apare suspiciunea că s-a făcut în favoarea unui anumit grup, în timp ce majoritatea privatizărilor s-au făcut după 14 încercări”, a menționat președintele comisiei.

Munteanu a anunțat că la ședințele comisiei vor fi chemați pentru a prezenta informații despre privatizările din ultimii șase ani.  

”Ne vom lua libertatea de a invita martori care să ateste legalitatea argumentelor noastre. Vom invita la ședințele noastre oficiali ai Guvernului, APP, alte agenții. Astfel ca la sfârșitul acestor 120 de zile să avem tabloul complet a celor mai răsunătoare cazuri de privatizare”, a declarat deputatul.

Premierul Maia Sandu a anunțat în ajun că privatizările proprietăților care aparțin statului nu se vor mai face în condiția lipsei de transparență, ci vor fi publice. Excepție vor face doar achizițiile publice din domeniul militar, relațiilor externe și cele care țin de securitatea statului. Deputații urmează să examineze și să voteze un proiect de lege în acest sens.

Fluxul de știri
0