Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aceste telefoane vor fi interzise

© Sputnik / Родион ПрокаTelefon mobil
Telefon mobil - Sputnik Moldova
Abonare
Comercianții din România care vor vinde telefoane incompatibile cu o aplicație de alteră vor risca amenzi de 100.000 lei.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. În următoarele luni, magazinele din România sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT. Așa prevede o ordonanță de urgență apărută în Monitorul Oficial.

Concret, din iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu vor mai putea fi vândute, altfel comercianții vor risca amenzi de până la 100.000 de lei românești, echivalent a peste 430 de mii de lei moldovenești.

Telefon mobil - Sputnik Moldova
Societate
Peste 240 de mii de utilizatori de telefonie mobilă și-au schimbat operatorul

Interdicția vânzării telefoanelor incompatibile cu RO-ALERT se va aplica din 27 iunie 2020, scrie avocatnet.ro.

Mai precis, una dintre obligațiile prevăzute de acest document face referire la telefoanele mobile vândute de comercianți. Aceștia vor trebui să vândă, de la data de 27 iunie 2020, numai telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT.

Momentan, magazinele pot să vândă aparatele pe care le au în stoc sau pe care le-au contractat deja. Însă acest lucru nu va mai fi permis odată ce va intra în vigoare interdicția.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, scrie în ordonanță.

Comercianții care vor ignora interdicția aplicabilă din iunie anul viitor vor risca să fie amendați inițial cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei românești. Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

Însă există o obligație pe care comercianții o au încă de-acum. Aceea este de a pune pe site-urile proprii și în magazinele fizice următoarele informații legate de telefoanele mobile vândute: capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT;modalitățile de activare a mesajelor RO-ALERT. În plus, aceste informații trebuie transmise de comercianți și Serviciului de Telecomunicații Speciale, astfel încât să fie publicate pe site-ul RO-ALERT.

Firmele care nu vor pune informațiile pe site-urile și în magazinele proprii vor risca o amendă între 5.000 și 50.000 de lei. În caz de recidivă, amenzile vor fi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei. Acestea vor putea fi date mult mai devreme decât cele pentru interdicția de a vinde telefoane incompatibile cu sistemul național de alertare: începând cu data de 26 august 2019.

RO-ALERT este sistemul național de avertizare a românilor cu privire la situațiile de urgență.

Fluxul de știri
0