Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Amendă de până la 25 de mii de lei pentru fiecare salariat: cine se află în zona de risc

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Salariații din Moldova riscă să plătească până la 25 de mii de lei amendă. dacă vor permite să li se facă acest lucru la locul de muncă.

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. Angajații din Moldova care ridică salariile ”în plic” riscă amenzi de până la 25 de mii de lei, iar angajatorii care vor achita salariile fără reflectarea acestora în evidența contabilă vor plăti amenzi de până la 75 de mii de lei.

Potrivit Codului Contravențional al Republicii Moldova, achitarea salariului sau a altor plăți fără reflectarea acestora în evidența contabilă se sancționează, pentru fiecare persoană identificată, cu amendă de la 20 de mii la 25 de mii de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 de mii la 75 de mii de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere și persoanei juridice.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Premierul, despre condițiile în care pot fi majorate salariile și create locuri de muncă

Utilizarea muncii nedeclarate se sancţionează pentru fiecare persoană identificată cu amendă de la 5 mii la 7,5 mii de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 12,5 mii la 17,5 mii de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 17,5 mii de lei  la 25 de mii de lei aplicată persoanei juridice.

De asemenea, fiecare persoană fizică identificată că muncește ilegal va fi amendată de la 3 mii la 4,5 mii de lei, persoana cu funcție de răspundere – de la 7,5 mii de lei la 10,5 mii de lei și persoana juridică va primi o amendă care va varia între 10,5 mii de lei și 15 mii de lei.

Premierul Maia Sandu a declarat că pentru a eradica fenomenul salariilor ”în plic” este nevoie ca să fie create condiții ca businessul să poată să activeze deschis, să plătească impozite și să achite salariile oficial.

”Salariile se achită în plic pentru ca să nu se plătească contribuțiile de asigurări sociale, contribuțiile de asigurări medicale, alte forme de impozite”, a menționat premierul.

Șeful Guvernului susține că angajații trebuie să insiste ca salariile să le fie achitate corect, pentru că altfel nu vor avea pensie sau vor avea o pensie mică.

”Cetățenii trebuie să ceară respectarea acestor condiții, dar statul trebuie să creeze condiții ca agenții economici să poată activa. Trebuie să fim vizibili în politica fiscală, iar businessul trebuie să-și respecte angajații”, a spus premierul.

Fluxul de știri
0