Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ion Lazarenco-Tiron, omul care "hrănește" speranța

© Sputnik / OsmatescoIon Lazarenco
Ion Lazarenco - Sputnik Moldova
Abonare
Înoată sute de kilometri nu pentru medalii și distincții, ci pentru copiii nevoiași, pentru sportivii care practică înotul, dar și pentru a promova Republica Moldova în lume.
Ion Lazarenco-Tiron, omul care "hrănește" speranța

Vorbim despre înotătorul de ape deschise Ion Lazarenco-Tiron, care recent a parcurs 30 de km pe râul Nistru pentru a promova mesajul păcii și drepturile copilului.

Evenimentul a avut loc pe 26 iulie și a fost prilejuit de împlinirea a 30 de ani a Convenției privind Drepturile Copilului. Cursa a început la orele 6:00 în apropierea satului Jora de Mijloc din raionul Orhei și a durat aproape 9 ore. Înotătorul a ajuns la destinație în satul Molovata în jurul orei 15:00, fiind întâmpinat de peste 100 de copii, care au aplaudat performanța înotătorului și au interpretat piesa Imagine de John Lennon.

"Atât de frumos au cântat acești copii. Am rămas impresionat și încercam să-mi ascund lacrimile din ochi. O profesoară mi-a zis că le-am dat o speranță, care prezintă cea mai frumoasă hrană sufletească atunci când îți este greu", a mărturisit înotătorul în studioul Radio Sputnik Moldova.

Ion Lazarenco Tiron - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cu ei se mândrește Moldova: Înotătorul Ion Lazarenco, propus la Premiul Nobel pentru Pace

Întrebat pentru ce înoată, punându-și în pericol viața și sănătatea, Ion Lazarenco-Tiron a răspuns prompt:

"Pentru a promova pacea și lucrurile frumoase. Tare sper ca într-o zi să înțeleagă fiecare că noi suntem schimbarea. În primul rând, dimineața când ne trezim trebuie să ne gândim la lucrurile pe care le avem pe acest petic de pământ. Trebuie să prețuim ceea ce avem la moment și atunci Dumnezeu ne va da mai mult", a relatat invitatul.

Ion Lazarenco este printre puținii oameni de pe glob care a reușit să traverseze înot, din prima încercare, cele șapte strâmtori, numite și provocări ale Oceanului: Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar, Canalul de Nord, Canalul Cătălina, Canalul Molokai, Canalul Tsugaru și Strâmtoarea Cook.

El a fost declarat Omul Anului 2018 de către Asociația Mondială a Înotătorilor de Ape Deschise, iar la începutul anului curent a fost declarat candidat oficial al Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0