Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cu ei se mândrește Moldova: Înotătorul Ion Lazarenco, propus la Premiul Nobel pentru Pace

© Sputnik / OsmatescoIon Lazarenco Tiron
Ion Lazarenco Tiron - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare cele șapte strâmtori. În anul 2018, sportivul a fost desemnat „Omul Anului” de către Asociația Mondială de Înot în Ape Liber.

CHIȘINĂU, 23 ian – Sputnik. Ion Lazarenco, primul om de pe glob care a reușit să traverseze în înot cele șapte strâmtori din prima încercare, va fi propus de Guvern la Premiul Nobel pentru Pace. Decizia a fost anunțată de premierul Pavel Filip, în timpul întrevederii cu sportivul, care prin înot promovează pacea și unitatea.

Mare - Sputnik Moldova
Societate
Moldoveanul Ion Lazarenco Tiron este cel mai bun înotător în ape deschise din lume

Premierul l-a felicitat pentru realizările obținute. Filip i-a dăruit sportivului un tricolor și l-a decorat cu Diploma de Onoare a Guvernului. De asemenea, premierul a înaintat candidatura lui Ion Lazarenco pentru a fi decorat cu ”Ordinul Republicii”.

Premierul a apreciat în special faptul că, deși este stabilit de mai mulți ani în Irlanda, Ion Lazarenco întotdeauna a arborat drapelul Republicii Moldova, fiind un ambasador al țării noastre peste hotare. Conform unui sondaj realizat în Irlanda, peste 350 de mii de oameni au aflat despre Republica Moldova, urmare a performanțelor sportivului.

„Eu cred că faptele dumneavoastră vorbesc de la sine, iar noi suntem obligați să-i apreciem pe cei care aduc plusvaloare țării. De fapt, primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi este cel de apreciere a Republicii Moldova. Poate să nu ne placă conducerea țării, dar țara suntem obligați să o iubim”, a subliniat premierul.

Ion Lazarenco a spus că este mândru să fie cetățean al Republicii Moldova. Sportivul a menționat că fiecare dintre noi este obligat să facă câte ceva pentru a schimba lucrurile și a construi o țară prosperă. Lazarenco a accentuat că, fiind plecat peste hotare de 23 de ani, pentru prima dată vede schimbări reale și reforme implementate în Republica Moldova, care aduc rezultate vizibile în mai multe domenii.

”Mai bine aș înota încă un ocean, decât să muncesc atât cât se muncește la Guvern”, a spus Ion Lazarenco.

Moldoveanul care înoată pentru Pace>>>

Sportivul a povestit despre experiența sa și momentele inedite în timpul traversării strâmtorilor. Acesta a înotat în condiții extreme lângă rechini, în ape cu temperaturi foarte joase și curenți puternici.

Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare cele șapte strâmtori. În anul 2018, sportivul a fost desemnat „Omul Anului” de către Asociația Mondială de Înot în Ape Liber.

Fluxul de știri
0