Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu despre Acordul cu FMI: ”Partenerii” cu ultimatumuri deplasate, nu sunt parteneri

© Sputnik / OsmatescoIon Chicu
Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul președintelui Republicii Moldova, Ion Chicu, susține că Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor FMI.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. Consilierul președintelui Republicii Moldova, Ion Chicu, susține că Acordul încheiat de autoritățile țării cu Fondul Monetar Internațional, va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei naționale.

Depuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt - Sputnik Moldova
Politică
Mesajul lui Dodon pentru Guvernul Sandu, după încheierea vizitei FMI în Moldova

”Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții”, susține consilierul prezidențial, fost ministru al Finanțelor.  

Potrivit lui Chicu, persoanele implicate în negocieri din partea țării noastre trebuie să înțeleagă acest lucru și să acționeze corespunzător, exclusiv în interesele economiei țării.

”Efectele ”dictatului” ultimei misiuni a acestei instituții deja sunt: BNM, la indicația directă a acestor funcționari, a majorat deja de 2 ori rata de bază, de la 6,5% la 7,5%. Sub motivul iluzoriu, că va crește inflația. Costul creditelor pentru economie și cetățeni, deja crește. DLC a majorat esențial ratele pentru creditarea businessului mic, sub lovitură este pus programul ”Prima Casă”. Acest lanț al consecințelor deciziilor impuse de niște funcționari FMI poate fi continuat, din păcate”, a scris consilierul prezidențial pe pagina sa de socializare.

””Partenerii” cu ultimatumuri deplasate - nu sunt parteneri”, a conchis Ion Chicu.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat anterior că este important ca odată cu restabilirea relațiilor cu partenerii financiari externi: FMI, Banca Mondiala și alții, să nu să se uite despre interesul național.

”Deoarece acordurile cu aceste instituții trebuie sa fie privite ca instrumente de sporire a calității vieții cetățenilor Republicii Moldova și nu de dragul existentei acordurilor. Dacă aceste acorduri nu ne permit să atingem aceste obiective, atunci trebuie renegociate și revăzute”, a declarat șeful statului.

Fluxul de știri
0