Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Mesajul lui Dodon pentru Guvernul Sandu, după încheierea vizitei FMI în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariDepuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Depuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt - Sputnik Moldova
Abonare
Vizita misiunii de evaluare a FMI în Republica Moldova s-a încheiat - Iată ce mesaj a transmis președintele Dodon, Guvernului Sandu.

CHIȘINĂU, 10 iul - Sputnik. Fondului Monetar Internațional și-a încheiat vizita misiunii de evaluare în Republica Moldova. Astăzi, premierul Maia Sandu și reprezentantul FMI, Ruben Atoyan, au discutat condițiile privind deblocarea finanțării externe.

Președintele Igor Dodon, negocierile cu Fondul Monetar au drept obiectiv consolidarea sustenabilității bugetar-fiscale a țării, sporirea disciplinei fiscale și continuarea eliminării deficiențelor din sistemul bancar, dar și pentru a debloga asistența financiară externă.

”Guvernul a negociat un șir de măsuri/condiționalități, care trebuie întreprinse în următoarele săptămîni pentru a continua programul cu această instituție financiară și pentru a debloca asistența financiară externă. De realizarea cu succes a acestor acțiuni depinde, în mare măsură, obținerea suportului bugetar de circa 3 mlrd. lei, destinat finanțării deficitului bugetar planificat pentru acest an. O eventuală ratare a acestor mijloace poate impune necesitatea reducerii unor cheltuieli prevăzute în bugetul public”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu  - Sputnik Moldova
Politică
Sandu s-a întâlnit cu șeful misiunii FMI, Ruben Atoyan: Despre ce au discutat

Potrivit șefului statului, unele măsuri din proiectul Memorandumului cu FMI vizează politicile bugetar-fiscale, cu impact asupra activităților economice în țară.

Iată de ce, președintele a ncurajat Guvernul să discute și să negocieze împreună cu reprezentanții agenților economici, astfel acțiunile întreprinse să fie eficiente și să fie excluse orice impediment în dezvoltarea businessului și creșterii economice.

”În această ordine de idei încurajez Guvernul să consulte inițiativele respective cu mediul de afaceri, reprezentanții societății civile și administrația publica locală”, a îndemnat Guvernul Igor Dodon.

Președintele a subliniat că în mai puțin de o lună de la preluarea efectivă a guvernării de către actuala majoritate parlamentară a fost stabilit un dialog pragmatic și cooperant, atît pe dimensiunea bilaterală cu țările - parteneri strategici, cât și cu instituțiile financiare internaționale. Totodată, a fost restabilită activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, s-a intensificat dialogul constructiv cu autoritățile SUA și UE. Un progres semnificativ a fost înregistrat în colaborarea cu instituțiile financiare internaționale, inclusiv Banca Mondială, Fondul Internațional Monetar, etc.

”Aceste rezultate sunt de apreciat, iar eforturile comune ale Președintelui, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova, vor fi focusate pe continuarea acțiunilor în această direcție, astfel încît suportul partenerilor noștri externi să contribuie efectiv la creșterea nivelului de viață al cetățenilor țării”, a conchis Dodon.

Administrația Prezidențială precizează că va continua să promoveze o politică externă echilibrată atât în Est, cât și în Vest, în toate domeniile, inclusiv în cel economic.

Fluxul de știri
0