Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În august 70 de grade în Moldova: Unde și când

© RIA Novosti / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaPeople cool down by placing their heads under running water from a fountain in Moscow.
People cool down by placing their heads under running water from a fountain in Moscow. - Sputnik Moldova
Abonare
Curiozități meteo din luna august: unde au fost plus 2 grade și unde s-au semnalat plus 70 de grade Celsius.

CHIȘINĂU, 9 aug – Sputnik. În luna august, temperatura medie lunară a aerului variază pe teritoriul Republicii Moldova de la +19 grade Celsius, la nord, până la +21 de grade, la sud. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai rece lună august pentru toată perioada de măsurători a fost în anul 1976, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +15,3 grade (Briceni) şi +17,8 grade (Tiraspol, Comrat). Cea mai caldă lună august a fost în anii 1946, 1992 şi 2015, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +22,9 grade Celsius (Briceni) şi +25,7 grade (Comrat).

Caniculă - Sputnik Moldova
Mai grav decât se credea: Ne așteaptă temperaturi infernale – dublu Cod Galben

Valorile temperaturii medii zilnice a aerului în teritoriu pe parcursul lunii au oscilat între +8..+11 grade (1947) şi +29..+32 grade (2007, 2012). Minima absolută a temperaturii aerului pentru întreaga perioadă de observații a constituit în teritoriu +2,0 grade (Bravicea, 23 august 2006), iar maxima absolută a atins +42,4 grade (Făleşti, 7 august 2012). Temperatura maximă absolută la suprafaţa solului a atins +70 de grade (Leova, 1992).

Suma precipitaţiilor pe teritoriul ţării constituie în medie 44 – 70 mm, iar numărul de zile cu precipitaţii alcătuieşte circa 7-10 zile.

”Însă au fost ani când pe parcursul lunii în unele raioane precipitaţii nu s-au semnalat (august, 2015). Potrivit datelor observaţiilor multianuale, cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii a atins 353 mm (Soroca, 2004), iar cea mai mare cantitate zilnică – 180 mm (Râşcani, 2005)”, anunță meteorologii.

În luna august sunt posibile descărcări electrice (în medie 4-6 zile), căderi de grindină (1-2 zile) şi ceaţă (1-2 zile).

Dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol în luna august îl prezintă aversele şi căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi puternice de lungă durată, vânt puternic şi vijelii se semnalează în medie o dată în 6 ani, vârtejuri – o dată în 30 de ani. Deosebit de periculoase sunt secetele, posibile în luna august pe teritoriul ţării în medie o dată la 4 ani.

Potrivit datelor medii multianuale, în raioanele centrale şi de sud maturizarea deplină a seminţelor la floarea-soarelui se semnalează în intervalul 10-15 august, în raioanele de nord – la sfârşitul lunii august.

La porumb, conform datelor medii multianuale, coacerea în lapte a boabelor are loc în intervalul 8-18 august. Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pentru această perioadă în raioanele de nord şi centrale, de obicei, sunt bune şi constituie 90-110 mm, în raioanele de sud – satisfăcătoare, însumând 55-85 mm. La sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie, conform datelor medii multianuale, la porumb se semnalează coacerea în ceară a boabelor. În această perioadă necesitatea plantelor în umezeală se reduce considerabil.

Жара - Sputnik Moldova
Societate
Arșiță în Moldova: Ce condiții trebuie să le asigure angajatorii salariaților

În luna august la sfecla de zahăr continuă îngroşarea rădăcinii principale, începând cu decada a treia a lunii august, de obicei, se semnalează faza de îngălbenire a frunzelor exterioare. Potrivit observaţiilor multianuale, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu sfeclă de zahăr către sfârşitul lunii august constituie 65-85 mm.

La sfârşitul lunii august, în medie, se semnalează maturizarea soiurilor târzii de mere, pere, prune. În raioanele din sudul ţării la sfârşitul lunii soiurile de struguri cu durata medie de coacere ating maturitatea deplină. Potrivit datelor multianuale, rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m pe terenurile cu viţă-de-vie la sfârşitul lunii august, de obicei, sunt satisfăcătoare şi constituie 65-110 mm.

Fluxul de știri
0