Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Arșiță în Moldova: Ce condiții trebuie să le asigure angajatorii salariaților

© Sputnik / Miroslav RotariЖара
Жара - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis în această dimineață o avertizare cod galben de caniculă pe întreg teritoriul țării. Potrivit Legii securității și sănătății în muncă, angajatorii sunt obligați să întreprindă acțiunile necesare pentru protecția securității și sănătății salariaților.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Sindicatele din Moldova atenționează angajatorii că în condiții de caniculă sunt obligați, potrivit legii, să întreprindă acțiunile necesare pentru protecția securității și sănătății lucrătorilor, inclusiv pentru prevenirea riscurilor profesionale.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis în această dimineață o avertizare cod galben de caniculă pe întreg teritoriul țării. Pe data 1 și 2 iulie, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33 – 35 de grade Celsius la umbră.

Șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Elena Carchilan, susține că, potrivit Legii securității și sănătății în muncă, angajatorii sunt obligați să întreprindă acțiunile necesare pentru protecția securității și sănătății lucrătorilor, inclusiv pentru prevenirea riscurilor profesionale.

”Starea caniculară generează o serie de riscuri termice precum: șocul termic, insolația, deshidratarea, arsuri solare și altele, care pot avea consecințe grave asupra persoanelor expuse”, atenționează Carchilan.

În vederea prevenirii riscurilor termice, condiționate de vremea caniculară, se impune realizarea unui șir de acțiuni. Printre acestea se înscrie revizuirea și modificarea regimului de muncă, care presupune:

reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

asigurarea ventilației la locurile de muncă;

Caniculă - Sputnik Moldova
Sfaturi utile pentru sănătate - Cel mai eficient mod de a face faţă caniculei

alternarea efortului dinamic cu cel static;

reducerea duratei timpului de muncă a lucrătorului, care desfășoară activitate sub acțiunea directă a razelor solare;

organizarea pauzelor de recreare, alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite;

activități de adaptare a condițiilor de muncă la un mediu favorabil în orele de maximă temperatură.

Potrivit șefei Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, în această perioadă, pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor expuși la riscurile termice, este necesară dotarea acestora cu echipament de protecție adecvat (protejarea capului, corpului); apă potabilă, de la 2 la 4 litri pentru fiecare persoană pe durata unui schimb de muncă; spații umbrite sau încăperi cu temperaturi confortabile pentru restabilirea balanței termice; trusă medicală; asistență medicală după caz; mijloace de comunicație.

”Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții, de comun acord cu reprezentanții salariaților, sunt în drept să decidă reducerea programului de lucru în perioada caniculară”, susțin sindicaliștii.

Fluxul de știri
0