Specialiștii spun că în Republica Moldova, deja de ani buni, există o problemă majoră în ceea ce privește rezervele de apă potabilă, chiar dacă există percepția că acestea ar fi considerabile.
De exemplu, coordonatorul pe comunicare al Societății Ecologice Biotice, Petru Vinari, a declarat în cadrul unei emisiuni radio la Sputnik Moldova că apa în țara noastră este poluată și adesea nu este bună pentru consum. Însă oamenii o consumă totuși, pentru că nu cunosc acest lucru sau pentru că nu au alternativă.
O problemă gravă prezintă și râul Nistru, sursa principală de apă pentru mai multe orașe din Moldova, care este însă poluat cu ape reziduale.
Asigurarea cu apă potabilă a localităților din țară se bazează pe trei surse: apele subterane, cărora le revin 65% din volumul total al apei consumate, și apele de suprafață, cărora le revine 34,8% din volumul apei consumate. A treia sursă sunt lacurile de acumulare și izvoarele.
Specialiștii spun că apă acumulată în sursele subterane este suficientă pentru asigurarea consumului de apă într-un viitor apropiat, însă acestea nu sunt repartizate uniform pe teritoriul țări.
Cea mai mare concentrate a apelor subterane este în bazinul râului Nistru, în special în partea de jos a acestuia.
în zona Prutului, în regiunile de centru şi de sud, rezervele de ape subterane de bună calitate practic lipsesc.
Responsabilii din domeniu au elaborat un șir de măsuri care ar trebui întreprinse neîntârziat pentru a ameliora situația în domeniu.