Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vezi ce se va întâmpla cu imobilele fără cadastru: Decizia autorităților

© Sputnik / Miroslav RotariCasă la țară, foto simbol
Casă la țară, foto simbol - Sputnik Moldova
Abonare
30 de milioane de euro vor fi utilizați pentru înregistrarea la cadastru a bunurilor imobile și a terenurilor, în special din mediul rural.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Un Consiliu format din reprezentanți ai Guvernului, Agenției Proprietății Publice, Agenției Servicii Publice, Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, dar și Congresului Autorităţilor Locale din Moldova va monitoriza derularea proiectului de înregistrare și evaluare financiară a bunurilor imobile și terenurilor fără acoperire cadastrală, din aproximativ 500 de localități din Republicii Moldova.

Un proiect de lege privind înființarea Consiliului a fost aprobată la ședința Cabinetul de Miniștri.

Angela Matcov - Sputnik Moldova
Registrul bunurilor imobile: Nu va scăpa nimeni de plata impozitelor

Autoritățile menționează că foarte multe terenuri și imobile de pe teritoriul țării nu sunt înregistrare la cadastru, iar pentru soluționarea acestei probleme Republica Moldova a contractat, în 2018, un credit în valoare de 30 de milioane de lei de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare, în vederea realizării Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară. Banii au fost împrumutați pentru a reduce costurile pentru cetățenii din cele 490 de localități în legătură cu înregistrarea bunurilor imobile.

De precizat că în cadrul proiectului „Înregistrarea și evaluarea funciară”, Agenția Servicii Publice, în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și cu Agenția Relații Funciare și Cadastru, va  înregistra, pe parcursul anilor 2019-2023, peste un milion de bunuri imobile aflate în proprietate privată, dar și în proprietatea statului.

În special, este vorba de înregistrarea primară masivă a circa 800 de mii de bunuri imobile transmise în proprietate privată din 490 de localități rurale și a 350 de mii de bunuri imobile aflate în proprietatea publică a statului și a autorităților publice locale, care nu au fost incluse în sistemul național de cadastru.

Procedura de înregistrare a tuturor bunurilor imobile va fi gratuită.

Potrivit datelor oficiale, în prezent în raionul Şoldăneşti nu sunt înregistrate la cadastru peste 40 la sută din bunurile imobile, în raioanele Orhei și Telenești – între 25-40%, iar în raionul Rezina – 25 la sută din bunurile imobile existente.

Fluxul de știri
0