Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Registrul bunurilor imobile: Nu va scăpa nimeni de plata impozitelor

© Photo : din arhiva personalăAngela Matcov
Angela Matcov - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Departamentului cadastru în cadrul Agenției Servicii Publice, Angela Matcov, a vorbit despre etapa la care se află implementarea proiectului finanțat de Banca Mondială referitor la evaluarea și înregistrarea bunurilor imobile.
Registrul bunurilor imobile: Nu va scăpa nimeni de plata impozitelor

Angela Matcov a declarat pentru studioul Radio Sputnik Moldova că, deși implementarea  proiectului registrului bunurilor imobile  a început în anul 1999, totuși până în prezent sunt 490 de localități din mediul rural în care lucrările de cadastru nu au fost făcute.

"Acest lucru pune presiune pe titularii de drepturi și pe proprietari, care trebuie să-și înregistreze singuri aceste bunuri, iar asta este destul de costisitor pentru ei", a menționat funcționarul.

Funcționarul a precizat că actualmente se lucrează cu prima unitate administrativ teritorială care va fi inclusă în proiectul dat. Este vorba despre raionul Ocnița cu cinci localități în care nu s-au făcut lucrări de cadastru până în prezent.

Angela Matcov a mai spus că proiectul are și a doua componentă – cea de delimitare și înregistrare a proprietății statului. Până în prezent, doar 20 la sută din terenuri au fost înregistrate oficial în registrul bunurilor imobile.

"Grație acestui proiect vor fi înregistrate circa 1 milion 200 de proprietăți atât private cât și publice. Această informație va servi drept reper pentru activitatea notarilor, pentru Inspectoratul Fiscal Principal de Stat și administrațiile publice locale la perceperea taxelor locale și implicit la lărgirea bazei fiscale. Costul acestui proiect finanțat de partenerii externi se estimează la peste 30 de milioane de euro", a precizat Matcov.

Totodată, funcționarul a precizat că pentru un imobil identificat și înregistrat în cadrul proiectului costul va fi de 10 ori mai mic comparativ cu aceeași procedură efectuată de sine stătător de către fiecare cetățean.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0