Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ex-președintele Kîrgîzstanului Atambaev s-a predat trupelor speciale

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaEx-președintele Kâîrgîzstanului Almazbek Atambaev
Ex-președintele Kâîrgîzstanului Almazbek Atambaev - Sputnik Moldova
Abonare
Anterior, trupele speciale au întreprins un al treilea asalt asupra casei fostului șef al statului, reușind să pătrundă pe teritoriul reședinței.

CHIȘINĂU, 8 aug- Sputnik. Ex-președintele Kîrgîzstanului Almazbek Atambaev a fost reținut, acesta s-a predat trupelor speciale, comunică RIA Novosti. Motivul reținerii fostului președinte este că acesta a refuzat de trei ori să se prezinte la interogatoriu, în calitate de martor, într-un dosar penal legat de eliberarea ilegală a ”autorității” criminale Aziz Batukaev.

În seara de 7 august, trupele speciale ale Comitetului Național de Securitate a Kîrgîzstanului au încercat să ia cu asalt casa ex-președintelui țării Almazbek Atambaev din satul Koy-Tash. Susținătorii lui Atambaev au opus însă rezistență. Au avut loc ciocniri între trupele speciale și civili.

Câțiva luptători ai forțelor speciale sunt reținuți de susținătorii lui Atambaev - Sputnik Moldova
Video
Kârgâstan: Luptători de la „trupele speciale” - ostatici ai susținătorilor lui Atambaev

Luptătorii forțelor speciale au făcut uz de gloanțe de cauciuc, aproximativ 50 de persoane au ajuns la spital, printre care și 15 reprezentanți ai forțelor de ordine.

Potrivit unui comunicat la Ministerului de Interne, unul dintre luptători a murit din cauza rănilor incompatibile cu viața. Mai mulți au fost luați ostateci de către susținătorii lui Atambaev.

La sfârșitul lunii iunie, Parlamentul Kîrgîzstanului i-a retras lui Almazbek Atambaev imunitatea și statutul de ex-președinte și a înaintat împotriva acestuia mai multe învinuiri, inclusiv de corupție și evaziune fiscală. Serviciul de Investigații al Ministerului de Interne l-a citat  pe acesta de trei ori pentru interogatoriu într-un dosar penal pe cazul eliberării ilegale a ”autorității” criminale Aziz Batukaev, în 2013. Fostul președinte a ignorat citațiile, deoarece a considerat ilegală decizia cu privire la retragerea statutului.

Atambaev a condus Kîrgîzstanul între 2011 și 2017. Acum doi ani, acesta i-a transmis benevol puterea succesorului său Sooronbay Jeenbekov.

Fluxul de știri
0