Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Concediere neîntemeiată, perioadă de probă: Cum obții asistență juridică gratuită

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaLocuri de muncă, funcționari, afaceri
Locuri de muncă, funcționari, afaceri - Sputnik Moldova
Abonare
Concediat pe nedrept? Pentru început, poți beneficia de asistenţa juridică primară a unui parajurist.

CHIȘINĂU, 8 aug – Sputnik. Persoanele care consideră că au fost concediate fără un motiv temeinic pot apela inițial la asistența unui parajurist. Acesta îi va ajuta să înțeleagă din punct de vedere juridic situația în care se află și le va spune ce pași trebuie să întreprindă în continuare.

În 9 din 10 cazuri, concedierea de la locul de muncă se face din „proprie inițiativă” în Republica Moldova, a declarat parajuristul Andrei Staricenco în studioul Radio Sputnik.

Angajatorul preferă o cerere de concediere „din proprie inițiativă”, pentru că invocarea unui alt motiv al concedierii i-ar da multe bătăi de cap – în primul rând, ar trebui să demonstreze că are un motiv temeinic, potrivit parajuristului.

De regulă, angajatorul îl convinge pe angajat să plece de la muncă „din proprie inițiativă”.  

Legislația muncii prevede vreo 15 motive în baza cărora angajatul poate fi concediat, a spus parajuristul.

Rezultatul nesatisfăcător al muncii sau concediile medicale frecvente sunt motive legale pentru concedierea angajatului.

Parajuristul Andrei Staricenco a oferit detalii despre prevederile legislației cu privire la perioada de probă. Astfel, în Republica Moldova perioada de probă nu poate depăși termenul de 3 luni și este plătită sau ba, în funcție de înțelegerea făcută de angajator și angajat.

”Pe durata perioadei de probă nu se perfectează un contract de muncă, iar rezultatul nesatisfăcător al muncii prestate este un motiv legal de concediere”, a menționat parajuristul.

Andrei Staricenco i-a încurajat pe cei care consideră că au fost concediați pe nedrept să-și apere drepturile. Pentru început, oamenii pot apela la asistența juridică primară gratuită de stat oferită prin intermediul parajuriștilor.

Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Angajatorii au șansa să primească mii de lei dacă vor lua la muncă aceste persoane

Andrei Staricenco a precizat pentru Sputnik că în Republica Moldova activează 52 de parajuriști, 4 dintre ei fiind domiciliați în municipiul Chișinău.

Potrivit Regulamentului de activitate al parajuriștilor, parajuristul este „o persoană care se bucură de o înaltă stimă din partea comunităţii locale, are studii juridice incomplete sau studii superioare complete, care nu practică activitate de avocat şi care, după o instruire specială, este calificat să acorde asistenţă juridică primară solicitanţilor din contul mijloacelor destinate acordării de asistenţă juridică garantată de stat şi din alte surse neinterzise de lege”.

De selectarea și pregătirea parajuriștilor este responsabil Consiliul Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat.

Fluxul de știri
0