Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Angajatorii au șansa să primească mii de lei dacă vor lua la muncă aceste persoane

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Accesați arhiva multimediaȘomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă
Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Abonare
Câte două mii de lei pentru fiecare angajat. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței a anunțat despre pilotarea unui proiect care vizează șomerii din categoriile socialmente vulnerabile.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Angajatorii din Republica Moldova vor primi câte aproape două mii de lei pentru fiecare persoană cu dizabilități angajată, persoană eliberată din detenție sau victimă a traficului de ființe umane. Anunțul a fost făcut astăzi de directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Raisa Dogaru.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Unde în Moldova poți ridica un salariu lunar de 1500 de euro

Directorul ANOFM a precizat că în această vară este lansat un proiect pilot de subvenționare a locurilor de muncă pentru angajatorii care doresc să ia la muncă persoanele cu dizabilități, persoanele eliberate din detenție, victime ale traficului de ființe umane, după reabilitarea psihologică și socială, persoanele care luptă cu dependența de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea socială și psihologică, victimele violenței în familie.

”Adică persoane care nu sunt acceptate de multe ori de angajatori”, a declarat Dogaru.

Astfel, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, angajatorii vor beneficia de subvenții lunare în sumă egală cu 30 de procente din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de șase luni, pentru fiecare șomer angajat. În acest an, subvenția va ajunge la 1934 de lei. Subvențiile se vor acorda în scopul compensării parțiale a salariilor șomerilor angajați.

”Prin aceste măsuri sperăm să motivăm angajatorii ca ei să dorească să angajeze aceste persoane prin subvenționarea pe perioada a șase luni. Fiecare angajator care va angaja o persoană din această categorie va primi lunar 30 la sută din salariul mediu pe economie”,  a menționat directorul ANOFM.

Raisa Dogaru a precizat că angajatorul trebuie să mențină persoana respectivă în activitate cel puțin un an. Potrivit directorului ANOFM, pentru a solicita subvențiile respective este important ca acest angajator să fie înregistrat în Registrul de stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali.

”Nu au activitatea suspendată, nu se află în proces de insolvabilitate sau lichidare, nu au datorii față de bugetul public național pentru anul precedent, nu au datorii față de salariați pentru anul precedent”, a precizat Dogaru.

Măsurile de subvenționare a locurilor de muncă vor fi pilotate în șapte subdiviziuni teritoriale pentru ocuparea forței de muncă: Bălți, Cahul, Cantemir, Chișinău, Hâncești, Orhei și Strășeni. Proiectul este susținut de Organizația Internațională a Muncii.

Fluxul de știri
0