Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studenții moldoveni din România: Ce se va întâmpla cu bilete de tren gratuite

© Photo : Căile Ferate ale MoldoveiTren ,foto de arhivă
Tren ,foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Gata cu plimbările gratuite cu trenul. Autoritățile române pregătesc anumite schimbări în ceea ce privește gratuitatea la transportul feroviar de care beneficiază acum studenții în țara vecină.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. În scurt timp, studenții din România ar putea să nu mai beneficieze de dreptul de a călători nelimitat, gratuit, cu transportul feroviar. Guvernul intenționează să limiteze numărul acestor călătorii, dar și să condiționeze gratuitățile de performanța academică.

Ministrul român al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a vorbit la DC News despre eliminarea gratuităţii pentru studenţi în ceea ce priveşte transportul feroviar, în contextul unor întâlniri pe care le-a avut cu reprezentanții studenților.

Potrivit ministrului, această gratuitate este o facilitate și nu un drept, așa cum afirmă studenții. ”Constituţia spune că învăţământul liceal este obligatoriu, ceea ce înseamnă că statul trebuie să ajute elevii să meargă la liceu, să evităm abandonul școlar. Ce e peste, este o facilitate”, a explicat Teodorovici.

Totodată, el consideră că ar trebui să fie o limită de vârstă pentru beneficiari. De exemplu, 26 de ani, pentru că, în temei, până la această vârstă se face o facultate.

Pasageri tren gara feroviară поезд пасажиры ЖД-вокзал - Sputnik Moldova
Societate
La Gara Chișinău se vând legitimații de călătorie cu trenul în trafic internațional

De asemenea, ministrul Finanțelor consideră că ar trebui să  fie un număr limitat de călătorii gratuite cu trenul. Pentru că uneori studenții rezervă mai multe locuri decât au nevoie, pentru a sta mai confortabil în compartiment. Iar veteranii de război sau alte persoane care au dreptul la un număr de călătorii gratuite cu transportul feroviar, nu mai pot să urce în tren. Numărul mare de studenţi care circulă cu trenul privează multe alte persoane de accesul la această formă de transport, iar unii dintre cei care plătesc nu pot să ia decât un bilet fără loc.

Eugen Teodorovici a mai menționat că sunt defavorizați studenți din anumite zone ale țării unde nu există transport feroviar, ci doar transportul rutier. Sau studenții din Tulcea, unde se ajunge pe cale navigabilă. De ce ei nu au această facilitate, se întreabă ministrul.

Presa din țara vecină a scris anterior, cu referire la surse din PSD, că în curând statul ar putea să deconteze mai puține bilete de tren gratuite pentru studenți.

Astfel, studenții ar putea să aibă dreptul la doar 12 călătorii gratuite cu trenul pe an, iar vârsta celui care beneficiază de această facilitate să nu fie mai mare de 26 de ani.

Totodată, ministrul de resort ar vrea să condiționeze această facilitate de performanța academică, încurajându-i astfel pe studenții care învață foarte bine, fără restanțe.

De asemenea, prin limitarea călătoriilor gratuite cu transportul feroviar, studenții ar putea beneficia de gratuitatea în alte tipuri de transport, cum ar fi rutier şi naval.

Studenții, masteranzii şi doctoranzii din România pot călători gratuit cu trenul deja de peste doi ani, iar anul trecut a fost eliminată limita de vârstă.

Fluxul de știri
0