Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mărturisire: Cum sunt testați judecătorii tineri la capitolul verticalitate

© Sputnik / OsmatescoVictoria Sanduța
Victoria Sanduța - Sputnik Moldova
Abonare
Judecătorul care a decis să înfrunte sistemul: Cum a reacționat magistratul la solicitarea „superiorilor” de a lua anumite decizii.
Mărturisire din interior. Cum sunt testați judecătorii tineri la capitolul verticalitate

Judecătorii care nu au verticalitate nu au ce căuta în sistem. Declarația aparține magistratei Victoria Sanduța și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la radio Sputnik Moldova. Judecătoarea recunoaște că în cei doi ani de activitate a primit mesaje prin care s-a dorit influențarea unor dosare, dar de fiecare dată a refuzat orice tentativă de imixtiune. Lucru ce i-a creat un șir de probleme.

 „Am avut insinuări la care categoric am spus: „Eu nu am niciun șef”. Niciun președinte de instanță, niciun președinte de Curte de Apel sau Curte Supremă de Justiție nu-mi este șef și eu voi hotărî așa cum prevede legea”, a declarat Victoria Sanduța.

Acest răspuns i-a dat mari bătăi de cap. Totuși, magistratul nu regretă că a ales acest drum.

„Faptul că eu nu puteam să fiu influențată eu am simțit anumite presiuni de ordin administrativ. Dar eu nu pot fi altfel. Un judecător care admite că el poate avea un șef, el nu poate fi judecător. El trebuie să aibă sentimentul înnăscut de nesupunere, indiferent că forța este din interior sau din exterior”, adaugă Victoria Sanduța.

Magistratul recunoaște că sistemul judecătoresc are multe probleme și toate pornesc de la lipsa de verticalitate a magistraților.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Avocat: Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie

„Mie nu mi s-a pus presiune pe careva dosare de rezonanță, de aia nu am primit mesajele la direct, dar cred că așa sunt testați tinerii judecători, ca ulterior să se știe dacă pot fi controlabili sau nu. În momentul în care anumite persoane au înțeles că judecătorul respectiv nu poate fi controlabil și el hotărăște așa cum spune legea, fiindcă eu pot să spun cu mâna pe inimă că în cei doi ani cât am activat, cele aproximativ 800 de hotărâri pe care le-am emis au fost în conformitate cu legea”, adaugă judecătorul Victoria Sanduța.

Precizăm că Victoria Sanduța a ajuns în funcția de judecător în martie 2017, după ce a absolvit Institutul Național al Justiției cu media 9,58.

Până să ajungă în această funcție, Victoria Sanduța a fost avocat timp de șapte ani.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0