Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Copii care au murit din vina părinților: Ce face acum Poliția și cum va reacționa școala

© Photo : Igor VzorovRâu, automobil, foto de arhivă
Râu, automobil, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Copiii nu pot identifica situațiile de risc, pentru că nici părinții lor nu sunt uneori în măsură să facă acest lucru. În această situație, școala ar trebui să-și asume în bună parte pregătirea pentru viață a copiilor, ținând cont de toate aspectele necesare unui cetățean responsabil.

Aproape 600 de copii au fost implicați în diverse accidente în primele șase luni ale anului, unii dintre ei pierzându-și viața. Iulie va completa cu alte zeci de cazuri aceste statistici dramatice – accidentele înfiorătoare din luna trecută au determinat Poliția să vină cu un apel special către părinți, pentru a-i atenționa să aibă mai multă grijă de copiii lor.

Statisticile și concluziile Poliției ne pun în fața faptului că mulți copii nu sunt instruiți nici în familie, nici în școală cum să-și activeze instinctul de conservare în contextul unor situații de risc.

Московский проспект  - Sputnik Moldova
Societate
Pericolul călătoriei cu mașina de ocazie: Sfaturi ale Poliției ce-ți pot salva viața

Este o lacună a sistemului de educație în primul rând: foștii elevi care au părăsit băncile școlilor nepregătiți pentru viață au devenit părinții care nu-și pot instrui copiii astăzi.        

Până vor fi îmbunătățite politicile în educație, polițiștii și salvatorii sunt cei care se ocupă de instruirea părinților și copiilor.

În ultimele zile, Poliția a venit cu mai multe seturi de instrucțiuni ce vizează securitatea personală, inclusiv cu privire la riscurile călătoriilor cu mașini de ocazie și pericolul armelor, grenadelor și substanțelor explozibile păstrate acasă.   

La rândul lor, pompierii și salvatorii îi instruiesc, teoretic și practic, pe copiii din taberele de odihnă cum să prevină incendiile și înecurile și cum să reacționeze în situații de risc.

Patru copii decedați în 24 de ore  

Pe parcursul zilelor de 30 și 31 iulie, într-un interval de 24 de ore, patru copii au murit în Republica Moldova, în urma unor accidente a căror prevenire ar fi fost posibilă printr-o mai mare grijă părintească.

Pistol - Sputnik Moldova
Poliția, în alertă după detonarea a două grenade: „Predă arma benevol!”

În raionul Criuleni, un băiat de 10 ani a fost rănit mortal în urma deflagrației unei grenade pe care a luat-o din casa părintească și a dus-o pe terenul de joacă, unde a detonat-o împreună cu un prieten de 11 ani. Al doilea copil a fost internat în stare gravă la spital.

În aceleași 24 de ore, un copil de patru ani a murit după ce a căzut în gol de la etajul șase al unui bloc de locuințe din Sectorul Râșcani al Chișinăului.

În raionul Râșcani, o fată de 11 ani care se deplasa cu bicicletă a fost tamponată de un automobil, decedând pe loc.

În orașul Leova, o fată de 13 ani s-a înecat în râu, corpul neînsuflețit al acesteia fiind recuperat de salvatori abia peste trei zile, după îndelungi căutări.

De la începutul anului 2019, în râuri, iazuri și alte bazine acvatice şi-au pierdut viaţa opt copii, preciza Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pe 2 august.

Numărul adulților care au murit înecați în ianuarie – mai 2019 este de peste cinci ori mai mare decât al copiilor care și-au pierdut viața în bazinele de apă: 27 de adulți și cinci copii, a precizat, în studioul Radio Sputnik, Victor Mârza, șeful adjunct al Centrului Republican de Instruire al salvatorilor.

Poliția: Părinții își neglijează datoria 

Poliția a constatat că asemenea tragedii se produc din cauza „neglijării de către părinţi a obligaţiilor legale, lipsei de supraveghere permanentă a copiilor, lipsei de comunicare între părinţi şi copii”.

Consecințele unei asemenea atitudini a părinților „pot fi diverse: vătămarea integrității corporale sau a sănătății, traumatizarea copiilor și chiar decesul”, a subliniat Poliția.

Printr-un apel, Inspectoratul General al Poliției a încercat să-i sensibilizeze pe părinţi, reprezentanţi legali, tutori și curatori „să manifeste multă responsabilitate, vigilenţă și grijă”, pentru a-i proteja pe copiii de pericole precum accidente rutiere, incendii, înecuri, deflagrații sau electrocutări.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0