Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi detalii despre alimentarea copiilor în grădinițe: Problema este mult mai gravă

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaGrădiniță, foto de arhivă
Grădiniță, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Cazul de la grădinița numărul 177 din sectorul Ciocana al Capitalei, unde a fost depistat pește cu viermi și alte produse alimentare în stare avansată de alterare, scoate la iveală încălcări ale normelor sanitare și în alte instituții de învățământ preșcolar.

CHIȘINĂU. 5 aug – Sputnik. Problema produselor alterate ar exista în mai multe grădinițe. Este vorba în special de instituțiile în care produsele sunt livrate de un agent economic contractat de Direcția Generală Educație, Cultură, Tineret și Sport a municipiului Chișinău.

Solicitată de Sputnik Moldova, consilierul Președintelui Republicii Moldova pe domeniul social Viorica Dumbrăveanu a declarat că, începând cu luna ianuarie 2019, un agent economic a livrat instituțiilor preșcolare pește infestat, paraziții fiind vizibili chiar și după prelucrarea termică a acestuia. Au fost sesizări și în privința pieptului de curcan, ambalat în vid, care la fel avea semne avansate de alterare. Potrivit Vioricăi Dumbrăveanu, toate detaliile cu referire la contractele de achiziție încheiate de Direcția Educație Tineret și Sport din sectorul Ciocana urmează să fie oferite în foarte scurt timp de reprezentanții Agenției Achiziții Publice.

Детский сад - Sputnik Moldova
Societate
Dezgustător: Grădinița în care copiii sunt hrăniți cu pește plin cu viermi - Foto

Am încercat să obținem reacția șefei Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Rodica Guțu, aceasta nu ne-a răspuns la întrebare, motivând că este foarte ocupată.

Directorul Adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Toma ne-a spus că ANSA cunoaște în prezent despre ce agent economic este vorba, dar încă nu a fost stabilită în detalii conlucrarea acestuia cu instituțiile de învățământ. Agenția va veni cu detalii numai după investigarea cazului.

Totodată, Consilierul Președintelui Republicii Moldova pe domeniul Social spune că toate autoritățile de resort au primit indicații să prezinte măsuri de urgență pentru a asigura securitatea alimentară a copiilor și tragerea la răspundere a persoanelor care se fac vinovate de situația creată. Totodată, i s-a solicitat Centrului Național Anticorupție să informeze instituția prezidențială și societatea în legătură cu investigațiile pe cazurile similare, depistate acum doi ani. Problema dezastrului admis de funcționarii Primăriei în alimentația copiilor din grădinițe va fi examinată la următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

Dumbrăveanu a mai spus că printre persoanele care au sesizat instituția Președinției despre cazul de la grădinița 149 este o fostă directoare a instituției, demisă din funcție pentru că a încercat să se opună modului în care Direcția Învățământ organizează achizițiile de produse alimentare pentru hrana copiilor în grădinițe, dar și actuala directoare, îngrijorată de asemenea de securitatea alimentară a micuților.

Fluxul de știri
0