Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dolarul s-a scumpit, euro s-a ieftinit: Cât costă astăzi valutele, aurul și argintul

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Tendință nouă pe piața valutară: dolarul este în creștere, în timp ce cotația monedei euro scade ușor din 2 august. Cotațiile Băncii Naționale și prețul valutelor la unitățile de schimb.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. La cursul stabilit de Banca Națională a Moldovei (BNM) valabil și pentru ziua de luni, 5 august, un dolar american echivalează cu 17,83 lei, un euro – cu 19.68 lei, o hrivnă ucraineană – cu 70 de bani, un leu românesc – cu 4.16 lei moldovenești, o rublă rusă – cu 28 de bani.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Serviciul Fiscal: Acumulări la Buget mai mari decât în 2018

Punctele de schimb valutar cumpără un dolar cu 17,80 lei și îl vând cu 17,96 lei. Moneda euro este cumpărată cu aproximativ 19,75 lei și vândută cu 19,93 lei.   

Comparativ cu cotațiile oficiale stabilite de BNM pentru 1 august, dolarul s-a scumpit cu aproximativ 7 bani, în timp ce moneda euro s-a ieftinit cu 12 bani.

Anterior, în intervalul 24 - 31 iulie, la cursul BNM, dolarul s-a scumpit cu 21 de bani, iar prețul unui euro urcase cu 18 bani.

Aceste fluctuații sunt determinate de raportul dintre cererea de valută și oferta pe piața valutară a Republicii Moldova.  

Potrivit prețurilor determinate de BNM, un gram de aur fin costă 820 de lei în ziua de 5 august, iar un gram de argint fin - 9 lei și 44 de bani.

Aceste preţuri la aur şi argint sunt utilizate de Banca Naţională pentru estimarea valorii monedelor comemorative din aur şi din argint pe care le emite. Dar în primul rând, cotația servește la reflectarea în evidența contabilă a valorii aurului monetar deținut de BNM.

Fluxul de știri
0