Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii stabiliți în Belarus vor primi pensie din Moldova – Detalii

© Sputnik / Evghenii Panasencoпенсионер
пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți cu traiul în Belarus ar putea primi pensie din țara noastră, odată cu atingerea vârstei de pensionare. Iată care sunt condițiile.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova care au muncit pe teritoriul țării noastre, dar odată cu atingerea vârstei de pensionare locuiesc în Belarus ar putea beneficia de pensie în acest stat. Guvernul a aprobat semnarea Angajamentului Administrativ privind aplicarea Acordului între Republica Moldova și Belarus privind securitatea socială.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a declarat că rolul acestui Aranjament constă în stabilirea condițiilor și procedurilor de colaborare între instituțiile ambelor state în vederea aplicării Acordului. Astfel, se prevede schimbul de acte necesare pentru stabilirea dreptului la prestațiile de asigurări sociale persoanelor îndreptățite.

”Prevederile Aranjamentului vor oferi dreptul la pensie persoanelor care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Moldova sau Belarus”, a declarat ministrul.

Conform datelor oficiale, în Belarus locuiesc peste 3,5 mii de oameni originari din Republica Moldova dintre care 2795 sunt cetățeni ai țării noastre.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Pensia în Moldova va fi majorată de două ori pe an

Angajamentul statului constă în asigurarea persoanelor cu drepturi de pensie dobândite corelativ plății contribuțiilor de asigurări sociale, chiar și în cazurile în care aceste persoane nu au realizat un stagiu de cotizare minim necesar pe teritoriul Republicii Moldova de 15 ani, dar îndeplinesc această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state contractante. La stabilirea și calcularea pensiei, fiecare stat va aplica legislația națională în domeniu. Atât Republica Moldova, cât și Belarus vor calcula și vor achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

În temeiul Acordului se stabilesc doar pensiile prevăzute în Legea cu privire la sistemul public de pensii care se achită din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat în baza contribuțiilor achitate de persoană. Implementarea Aranjamentului nu necesită cheltuieli din bugetul de stat sau local.

Data și locul semnării urmează a fi convenite de părți după finalizarea procedurilor interne aferente semnării Angajamentului Administrativ.  Angajamentul Administrativ va intra în vigoare la data intrării în vigoare a Acordului între Republica Moldova și Belarus privind securitatea socială și se aplică pe durata valabilității Acordului.

Fluxul de știri
0