Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Azi absolvent, mâine șomer: De ce tinerii nu se pot încadra în câmpul muncii

© Sputnik / Miroslav RotariAna Bita Țurcan
Ana Bita Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
O problemă majoră pe care o întâmpină absolvenții universităților este angajarea în câmpul muncii. Și aici nu ne referim la lipsa locurilor de muncă, ci la cerințele agenților economici, în special, experiența pe care o solicită de la studenți.
Azi absolvent, mâine șomer: De ce tinerii nu se pot încadra în câmpul muncii

Majoritatea absolvenților claselor a XII-a a ales deja facultatea la care își va continua studiile. Cu siguranță, unii dintre tineri s-au gândit deja și la perspectivele de angajare în câmpul muncii după absolvirea universității. Ce trebuie să facă tinerii pe parcursul anilor de studii ca să poată fi angajați mai ușor în domeniul, ales am aflat de la prodecanul Facultății de Calculatoare din cadrul UTM, Ana Bita Țurcan.

Pe lângă diploma de studii pe care o solicită angajatorul, o întrebare frecvent acordată proaspătului absolvent este: aveți experiență de muncă? Aici apare nedumerirea studenților: de unde să am această experiență dacă abia am absolvit universitatea?

Studenți, ore, universitate - Sputnik Moldova
Societate
Două universități din Moldova în topul celor mai bune din lume – Detalii

În acest context, Ana Bita Țurcan spune că o importanță majoră le au stagiile de practică efectuate pe parcursul anilor de studii. În cadrul UTM, stagiile de practică reprezintă o componentă indispensabilă și obligatorie la toate specialitățile.

"Începând cu anul II de studii, studenții frecventează orele de practică. Fie studentul își alege singur unde să realizeze practica, fie responsabilul de practică de la facultate vine cu oferte", a spus Ana Bita Țurcan.

Potrivit ei, stagiile de practică sunt cea mai bună experiență pentru studenți. Mai mult decât atât, agenții economici chiar angajează unii studenți la muncă part-time. Chiar dacă aceste stagii prevăzute în planul de învățământ durează doar o lună, Ana Bitan Țurcan le recomandă studenților să-și manifeste interesul de sine-stătător și să participe la practică pe tot parcursul anilor de studii, întrucât experiența practică joacă un rol important la angajare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0