Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Numărul cazurilor de boli diareice acute, în creștere în Moldova

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În Moldova a crescut numărul de cazuri de morbiditate cu boli diareice acute. ANSP a raportat o creștere a cazurilor de BDA de la 658 la 738.

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik. Săptămâna trecută, în Moldova, a crescut numărul de cazuri de morbiditate cu boli diareice acute (BDA). Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a raportat o creștere a cazurilor de BDA de la 658 la 738.

ANSP continuă supravegherea epidemiologică la holeră și BDA, inclusiv monitorizarea circulației agenților cauzali ai acestora în populație și mediul înconjurător.

В вирусологической лаборатории Центра по профилактике и борьбе со СПИДом и инфекционными заболеваниями - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Chişinău au fost înregistrate cinci focare de boli diareice acute

În 12 raioane morbiditatea cu BDA a depăşit indicele mediu pe ţară, ce constituie 18,9 cazuri la 100 de mii de populație. În structura de vârstă a morbidității prin BDA predomină copiii de vârstă 0-17 ani și constituie 58,4%.

De asemenea, au fost colectate 59 de probe din obiectele mediului înconjurător, dintre care în 16 a fost depistat vibrionul holeric patogen. Probele cu rezultat pozitiv au fost colectate din raioanele Căușeni, Comrat, Taraclia – câte 2; Chişinău, Bender, Anenii Noi, Ialoveni, Soroca, Leova, Hâncești, Dubăsari, Râbnița, Slobozia – câte una.

”Rezultatele obținute indică la o circulație activă a agentului microbian în mediul ambiant cu menținerea riscului dezvoltării și răspândirii vibrionului holeric patogen”, avertizează ANSP.

În perioada de raportare a avut loc și o izbucnire epidemică de BDA, cu afectarea a 5 persoane, cu vârstele cuprinse între 3 și 27 de ani. Aceste persoane au participat la un eveniment de familie, organizat la o cafenea din Comrat. Toți bolnavii au fost internați la Spitalul din Comrat.

”Agentul etiologic al izbucnirii de BDA urmează a fi identificat la finalizarea investigațiilor de laborator, susțin specialiștii de la ANSP.

Fluxul de știri
0