Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Chişinău au fost înregistrate cinci focare de boli diareice acute

© Sputnik / Sergei Venyavskiy / Accesați arhiva multimediaВ вирусологической лаборатории Центра по профилактике и борьбе со СПИДом и инфекционными заболеваниями
В вирусологической лаборатории Центра по профилактике и борьбе со СПИДом и инфекционными заболеваниями - Sputnik Moldova
Abonare
De la începutul anului, în capitală au fost constatate cinci izbucniri epidemice.

CHIŞINĂU, 3 sept – Sputnik. De la începutul anului, în municipiul Chişinău au fost înregistrate cinci izbucniri de boli diareice acute cu implicarea a 38 persoane, inclusiv 10 copii.

Potrivit informaţiilor furnizate de Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, patru dintre izbucnirile din acest an au fost înregistrate în instituţiile de alimentaţie publică. La apariţia focarelor au contribuit folosirea materiei prime contaminate, încălcarea condiţiilor de păstrare a materiei prime şi nerespectarea igienei personale la prelucrarea produselor alimentare, precum şi prelucrarea termică inadecvată a bucatelor din carne.     

medicina - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atenţie! Medicii avertizează asupra riscului de infectare cu poliomielită

Agentul cauzal care a provocat incidentul în trei instituţii de alimentaţie publică a fost Salmonella enteritidis. Bacteria poate supravieţui şi apoi infecta oamenii în cazul în care produsele din carne şi ouă nu sunt prelucrate termic satisfăcător, iar fructele şi legumele nu sunt bine spălate. Alimentele se pot contamina şi prin mâinile nespălate ale unei persoane infectate care le manevrează sau prin contaminare încrucişată.

O izbucnire de toxiinfecție alimentară provocată de Salmonella aureus a fost înregistrată într-o instituție de alimentație publică cu exploatarea obiectivului cu încălcarea cerințelor sanitare și manipularea cu alimente de către personal purtător de Salmonella aureus.

Potrivit medicilor, o importanţă majoră în prevenirea izbucnirilor în masă o are respectarea regulilor de igienă personală,  precum  și respectarea cerințelor sanitare la prelucrarea produselor alimentare.

Fluxul de știri
0