Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Muravschi: Câți bani datorează cetățenii Republicii Moldova creditorilor externi

© Sputnik / Yana ZaharovaBani
Bani  - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul  Alexandru Muravschi a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre datoria externă pe care o are țara noastră și dacă aceasta poate fi considerată uriașă.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Datoria externă pe care o are țara noastră nu poate fi considerată mare. De această părere este economistul Alexandr Muravschii. Acesta a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că cea mai mare partea a datoriei externe a Republicii Moldova este datoria contractată de companii, dar nu de cetățeni și împrumuturile luate de bussines-ul privat trebuie delimitate de cele contractate de autorități.

”Potrivit datelor pe care le dețin, datoria externă a Republicii Moldova este de 7,2 miliarde de dolari. Cred că aceasta ar trebui împărțită în două părți. Cea mai mare parte din aceasta, 5,6 miliarde de dolari, este datorie neguvernamentală (datoria companiilor)”, a spus Muravschii în studioul Radio Sputnik Moldova. 

Bani  - Sputnik Moldova
UE oferă bani pentru intensificarea cooperării în afaceri pe malurile Nistrului

După cum a explicat economistul, sunt companii cu investitori privați care accesează un credit. Acest credit este doar al acestei companii, nu și al cetățenilor Republicii Moldova. Dacă compania nu va putea returna acest împrumut, creditorul o declară falimentară, compania este vândută ca să fie recuperate datoriile, dar obligativitatea achitării acestui împrumut nu este pusă pe umerii populației Republicii Moldova. 

"Dar sunt împrumuturi pe care le-a contractat Guvernul. Fie direct, fie furnizând garanții pentru un fel de credit care a fost luat pentru a rezolva anumite sarcini din sectorul public. Această datorie este estimată astăzi la aproximativ 1,6 - 1,7 miliarde de dolari", a spus Muravschi.

De asemenea, el a remarcat că această sumă nu este una mare pentru că volumul împrumutului extern și, în general, povara acestui împrumut asupra țării este stabilită în urma raportării împrumutului la PIB. În cazul Moldovei, împrumutul de stat extern al sectorului public constituie doar 27 % din PIB.

”Este un indice mic dacă este să-l comparăm cu cel al vecinilor noștri sau cu cel al țărilor baltice, acolo unde acest indice variază între 60 și 90 % din PIB. Iată de ce datoria Moldovei de fapt este foarte mică”, a adăugat expertul.

Fluxul de știri
0