Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Rujeola poate fi prevenită eficient prin vaccinare

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaVaccin, imagine simbol
Vaccin, imagine simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Vaccinarea cu vaccinul ROR este singura metodă de prevenire a rujeolei. În Moldova, de la începutul anului și până la 30 iulie, au fost înregistrate 65 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeola.

CHIȘINĂU, 2 aug – Sputnik. Rujeola poate fi eficient prevenită prin vaccinare. Trei doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) sunt considerate suficiente pentru prevenirea acestor infecţii, susțin specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Calendarul naţional de vaccinări în Republica Moldova prevede imunizarea gratuită contra acestor infecţii cu vaccin combinat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR): vaccinarea la vârsta de 12 luni,  revaccinare la vârsta 6-7 ani și ultima revaccinare la vârsta de 15 – 16 ani.

Vaccinările se efectuează fără plată, în cabinetele de vaccinări din cadrul instituţiilor de asistență medicală primară. Părinţii și persoanele care urmează să fie imunizate sunt informate din timp despre necesitatea imunizărilor, ziua în care vor fi imunizaţi, vaccinul utilizat, reacţiile postvaccinale posibile.

© Photo : Agenția Națională pentru Sănătate PublicăRujeola poate fi eficient prevenită prin vaccinare
Rujeola poate fi prevenită eficient prin vaccinare - Sputnik Moldova
Rujeola poate fi eficient prevenită prin vaccinare

Potrivit specialiștilor ANSA, reacțiile minore care pot apărea după administrarea vaccinului ROR: durere locală, tumefacție, eritem, febră, iritabilitate sau erupții. În unele cazuri foarte rare, de ordin unul la un milion sau mai mult, pot apărea cazuri de reacții alergice severe sau anafilaxie.

”În Republica Moldova, pe parcursul a mai multor ani, astfel de cazuri nu au fost înregistrate”, dă asigurări ANSA.

Persoanele sănătoase nu au necesitate de o pregătire medicamentoasă înainte de vaccinare. Toţi copiii, adolescenții și adulții cu boli cronice, stări  alergice,  înainte de imunizare sunt consultaţi de către medicii specialiști de profil. Vaccinările se aplică în termenele stabilite de calendar. În cazuri necesare se iau în considerare numai contraindicațiile medicale indicate în instrucțiunile care însoțesc vaccinul respectiv.

Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Moldova
Alertă în Moldova: 40 de cazuri de rujeola au fost confirmate în această vară

Vaccinul ROR nu trebuie administrat persoanelor cu istoric de reacții alergice sau anafilactice după ce au primit prima doză de vaccin sau reacții alergice severe la orice componentă a vaccinului sau cei care prezintă o stare de imunodeficienţă, sau copiilor la care sistemul imun este slăbit din cauza tumorilor, a tratamentului cu imunodepresante sau după radioterapie.

În perioada 1 ianuarie –30 iulie, în Republica Moldova au fost înregistrate 65 de cazuri confirmate de rujeola, dintre care 20 de import. Dintre acestea, 40 au fost confirmate în lunile iunie-iulie.

Fluxul de știri
0