Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă în Moldova: 40 de cazuri de rujeola au fost confirmate în această vară

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaРабота мобильных пунктов вакцинации в Казани
Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit informațiilor prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, din cele 65 de cazuri de îmbolnăvire cu rujeola documentate de la începutul anului, 40 au fost înregistrate în lunile iunie-iulie.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. De la începutul anului și până pe data de 30 iunie, în Republica Moldova au fost înregistrate 65 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 20 au fost cazuri de import.

Potrivit informațiilor prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, din cele 65 de cazuri, 40 au fost înregistrate în lunile iunie-iulie.  

Работа прививочного кабинета детской поликлиники - Sputnik Moldova
În Republica Moldova a fost instituit cod portocaliu de rujeola

Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost documentate în Chișinău, Drochia, Ocnița, Ialoveni, Briceni, Edineț, Stefan Vodă și Glodeni.

Conform datelor ANSP, în anul 2018, au fost înregistrate 340 de cazuri confirmate de rujeolă.

Rujeola este produsă de un paramixovirus. Rujeola ca și varicela este extrem de contagioasă și se răspândește în principal prin mici picături eliberate din nasul, gâtul și gura unei persoane aflate în stadiul prodromal sau eruptiv precoce al bolii sau prin nucleii de picături transmiși aerian.

Răspândirea indirectă prin persoane neinfectate sau prin obiecte este rară. Perioada de contagiune a bolii începe cu 2-4 zile înaintea apariției erupției și durează până la 2-5 zile după debut. Virusul dispare din secrețiile nazale sau faringiene în momentul în care iritația începe să se reducă. Persoanele care prezintă descuamare ușoară după iritație nu mai sunt contagioase.

Fluxul de știri
0