Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii din Diaspora: Pentru pensia comunitară trebuie să ştiţi asta – vechimea din UE

© Pixabay / stevepbВалюта
Валюта - Sputnik Moldova
Abonare
Ce trebuie să ştie moldovenii cu cetățenie română care au lucrat sau lucrează în străinătate în legătură cu obtinerea pensiei comunitare şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru aceasta.

BUCUREŞTI, 2 aug, Sputnik – Doina Crainic. În momentul în care întrunesc condițiile legislative din România pentru a ieși la pensie, moldovenii care au cetățenie română cu reședință în România și care muncesc sau au muncit în străinătate pot să își depună dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii (CJP) din județul în care au domiciliul.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Pensia în Moldova va fi majorată de două ori pe an

La calculul pensiei se ia în considerare vechimea realizată în România și vechimea realizată într-un alt stat cu care România are încheiate convenții, potrivit Danielei Licu, directorul CJP Dolj, citată de rotalianul.com

Românii primesc pensie de la statul unde au lucrat atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare din statul respectiv (vârstă, vechime minimă).

Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească o persoană pentru a i se lua în calcul vechimea dintr-un alt stat este aceea de a fi lucrat mai mult de un an în acel stat cu contract de muncă.

În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă.

„Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv”, explică Daniela Licu.

Dacă persoanele care se pensionează îndeplinesc condițiile de pensionare din statul respectiv, atunci ele depun acolo dosarul de pensionare, inclusiv cu documentele din România, pentru perioada în care au lucrat și în România.

Pe lângă acel an minim care trebuie lucrat într-o țară străină pentru ca acel stat să plătească pensie persoanei care cere acest lucru, mai trebuie îndeplinite condiții de vechime minimă. În fiecare stat european există un minim de vechime, dar acel stagiu de cotizare este cumulat cu perioada pe care omul a lucrat-o în România sau în altă țară.

Fluxul de știri
0