Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Riscăm să rămânem fără judecători? Anunțul făcut de ministrul Justiției

© Sputnik / OsmatescoOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Am putea să nu mai avem judecători cu Porsche ”de 11 mii de lei”. Ce intenționează să facă Ministerul Justiției.
Riscăm să rămânem fără judecători? Anunțul făcut de ministrul Justiției

Averea judecătorilor și a procurorilor va fi verificată minuțios. Mai mult, cei care nu-și vor putea justifica proprietățile, vor fi trași la răspundere conform legii. Cel puțin asta își propune ministrul Justiției, Olesea Stamate, care intenționează să intervină cu modificări în ceea ce privește activitatea Autorității Naționale de Integritate.

„Autoritatea Națională de Integritate trebuie să fie foarte implicată în verificarea averilor procurorilor, judecătorilor și altor funcționari și demnitari de rang înalt. Dacă este să ne referim la priorități, în mod prioritar averile judecătorilor și procurorilor trebuie verificate la modul cel mai serios. Și nu doar verificate. Trebuie întreprinse acțiuni în consecință, în cazul în care se constată că averea persoanei nu corespunde cu venitul declarat. Aici trebuie să se intervină”, a declarat ministrul Justiției, Olesea Stamate, pentru Radio Sputnik Moldova.

Noul ministru al Justiției a venit cu un mesaj clar pentru judecătorii corupți.

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Avocat: Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie

„Judecătorii care s-au obișnuit cu un anumit mod de activitate, care nu este legal, trebuie să înțeleagă că nu se mai acceptă această stare a lucrurilor. Cei care nu se conformează „buchiei” legii, nu se vor mai regăsi în sistem. Vor rămâne doar cei care se conformează și fac față cerințelor, ceilalți - urmează să plece”, adaugă Olesea Stamate.

Amintim că Ministerul Justiției a anunțat un plan amplu de acțiuni privind reformarea sistemului judecătoresc. Printre prioritățile ministerului se regăsește și reforma Curții Supreme de Justiție, instituție a cărei competențe vor fi revizuite, iar componență – redusă.

Totul urmează să se întâmple până pe 1 ianuarie 2020.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0