Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericolul din aceste zile: Greșeli frecvente ale celor care-și plimbă câinii

CC0 / StockSnap / Câine și pisică
Câine și pisică - Sputnik Moldova
Abonare
Animalele de companie au nevoie vara de umbră și apă proaspătă din abundență, în special când sunt scoase la plimbare. Câinii trebuie plimbați pe iarbă, nu pe asfaltul care se înfierbântă puternic.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. Animalele de companie nu trebuie lăsate singure în mașină pe timpul caniculei.

Într-o zi caniculară, temperaturile din interiorul unui vehicul se pot ridica rapid la niveluri periculoase, care pot afecta grav animalul de companie, inclusiv provocându-i moartea, atenționează Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Arșița - Sputnik Moldova
Explicație: De ce suportăm arșița mai greu când aerul e umed – Infografic

Autoritatea vine cu un set de recomandări speciale privind întreținerea și protejarea animalelor în perioada estivală.

Asfaltul devine foarte fierbinte în zilele caniculare și poate provoca arsuri ale perinițelor câinilor, de aceea este recomandată plimbarea acestora pe suprafețe acoperite cu iarbă, dacă este posibil.

Umiditatea este un alt factor important care poate afecta animalele de companie, dat fiind faptul că acestea nu-și pot regla temperatura corpului, în sensul reducerii ei, în condițiile în care umiditatea aerului este prea mare.

În zilele foarte calde, se recomandă limitarea exercițiilor pentru animalele de companie la orele dimineții sau seara devreme.

O atenție deosebită trebuie acordată animalelor de companie care au dificultăți de respirație.

Temperaturile extreme le pot provoca insolație și animalelor.

Unele semne de insolație sunt dureroase - animalele pot avea ochii glazurați, bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație, sete excesivă, letargie, febră, amețeli, lipsă de coordonare, salivare abundentă, vărsături, limba roșie sau violetă, convulsii și inconștiență.

La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, deținătorul trebuie să se adreseze de urgență medicului veterinar.

Toate animalele sunt stresate de caniculă

Căldura extremă le provoacă un stres semnificativ tuturor animalelor. Ca rezultat, scad performanța și eficiența animalelor, în special a celor de fermă.

Arșiță, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Riscuri majore pentru sănătate: Cod Galben de caniculă și presiune atmosferică scăzută

ANSA îndeamnă populația să urmărească prognozele meteo și să planifice din timp acțiunile necesare bunei îngrijiri a animalelor.

„Asigurarea umbrei, a aerului și a apei sunt cele trei componente-cheie pentru  asigurarea confortului animalelor în timpul caniculei”, subliniază ANSA.

Fermierilor le este recomandat să țină animalele în clădiri bine ventilate în timpul zilei și să le permit acestora accesul afară pe timpul nopții, când se face răcoare.

Umbra pentru animale poate fi asigurată și prin suspendarea unor panouri sau montarea unor foișoare.

ANSA menționează că fermierii au obligația să gestioneze situația astfel, încât animalele să rămână sănătoase, iar produsele alimentare de origine animalieră să fie sigure și sănătoase pentru consumatori.

Iată cantitățile zilnice de apă ce le sunt necesare animalelor, în funcție de specie, talie, rasă și starea fiziologică:

Cantitățile de apă necesare zilnic unui animal
Pericolul din aceste zile: Greșeli frecvente ale celor care-și plimbă câinii   - Sputnik Moldova
Cantitățile de apă necesare zilnic unui animal
Fluxul de știri
0