Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Militarii din Moldova au dreptul la concedii paternale

© AP Photo / Vadim GhirdaMilitari ai armatei Române
Militari ai armatei Române - Sputnik Moldova
Abonare
Bărbații care îndeplinesc serviciul militar prin contract beneficiază de concediu paternal. Potrivit unor amendamente la legislație, de la 1 ianuarie 2019, militarii prin contract au dreptul la 14 zile de concediu pentru îngrijirea nou-născutului.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. Acesta se acordă în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 56 de zile de la naşterea copilului.

Ca și în cazul altor categorii de bărbați care solicită concediul paternal, militarii prin contract beneficiază de o indemnizaţie care nu poate fi mai mică decât mărimea salariului mediu cuvenit pentru perioada respectivă.

Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiei paternale prevede că salariaţii asiguraţi în sistemul public de asigurări sociale au dreptul la indemnizaţie paternală dacă confirmă un stagiu total de cotizare de cel puțin trei ani. Indemnizația paternală pentru funcționarul public cu statut special se achită din bugetul de stat la locul de muncă al acestuia.

O mamă și copilul ei - Sputnik Moldova
Indemnizația pentru creșterea copilului – cine o poate primi și ce mărime are

Totodată, regulamentul prevede că pentru perioada concediului paternal care se suprapune cu perioada în care tatăl a desfăşurat activitate la locul de muncă de bază, se plăteşte salariu, dar nu indemnizaţie. În cazul perioadelor de suprapunere, beneficiarul trebuie să restituie indemnizaţia plătită.

Tot de la 1 ianuarie 2019, militarii prin contract au dreptul la concedii sociale prevăzute de legislația în vigoare cum ar fi, concediul de maternitate pentru soția militarului prin contract aflată la întreținerea acestuia, concediul medical, concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 10 ani și concediul pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani care suferă de o maladie oncologică sau cu dizabilitate pentru afecțiuni intercurente se acordă militarilor prin contract conform dispozițiilor generale.

Fluxul de știri
0