Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Filat va ieși mai devreme din închisoare

© Sputnik / Vladimir PolusatovЭкс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат
Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Filat va ieși din închisoare cu doi ani mai devreme. Acesta urmează să părăsească penitenciarul în vara anului 2021.

CHIȘINĂU, 1 aug – Sputnik. Fostul premier moldovean Vladimir Filat, condamnat pentru corupție la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, va ieși din penitenciar mai devreme cu 685 de zile. Decizia a fost luată acum două zile de judecătorul Constantin Damaschin de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Astfel, Filat urmează să fie eliberat în vara anului 2021.

Decizia instanței de la Ciocana a fost luată în baza plângerii depusă de deținutul Filat împotriva condițiilor de detenție. La baza deciziei judecătorești stă decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), din 28 martie, care a respins ca inadmisibilă cererea depusă de avocații lui Vladimir Filat privind condițiile de detenție.

CEDO a examinat cererile a cinci reclamanți din Republica Moldova, care s-au plâns în fața Curții în baza Articolului 3 din Convenția pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertății Fundamentale, invocând condițiile materiale inadecvate de detenție și, în unele cereri, lipsa asistenței medicale corespunzătoare, precum și lipsa unui remediu efectiv pentru realizarea drepturilor lor. Este vorba despre cererile depuse de avocații cetăților Vladimir Țurcanu, Chirică Lazăr, Roman Zvezdenco, Ion Moțpan și ai fostului premier Vladimir Filat. 

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce vede Filat de la geamul celulei sale

În decizia sa Curtea a avut în vedere noul remediu preventiv și compensatoriu pentru condițiile inadecvate de detenție, instituit în Republica Moldova în baza Legii nr. 163 din 20 iulie 2017, în vigoare din 1 ianuarie 2019, și a Legii nr. 272 pentru modificarea Codului de procedură penală. Curtea a considerat că noul remediu instituit prin aceste legi ar putea fi considerat a priori efectiv pentru contestarea condițiilor inadecvate de detenție în Republica Moldova.

Decizia luată marți după-amiază de judecătorul Damaschin încă nu a fost publicată pe site-ul instanței. Nici avocatul lui Filat, Victor Munteanu, nu a făcut încă nicio declarație publică cu privire la acest subiect.

Potrivit noilor prevederi ale Codului de Procedură Penală, persoanele care au depus plângeri în fața CEDO, pot depune un nou apel în instanțele naționale pentru a denunța condițiile de detenție. Astfel, persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești.

Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a menținut, la 12 decembrie 2017, deciziile Judecătoriei Buiucani și a Curții de Apel Chișinău, prin care Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de detenție pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Ultima oră: Instanța a decis că Vladimir Filat rămâne în închisoare până în 2024>>>

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Vladimir Filat urma să iasă din închisoare la 15 octombrie 2024. Fostul șef al Guvernului își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Fluxul de știri
0