Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce vede Filat de la geamul celulei sale

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
De la fereastra celulei în care stă fostul lider al PLDM, Vladimir Filat, se vede complexul Memorial „Eternitate” şi hotelul din preajmă

CHIŞINĂU, 14 dec  – Sputnik. Din data de 23 octombrie 2015, ex-premierul Vladimir Filat se află în Penitenciarul nr.13 din Chişinău, situat în centrul Chişinăului, în apropiere de Memorialul „Eternitate” şi Cimitirul Central de pe strada Armenească.

Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ultima oră: Instanța a decis că Vladimir Filat rămâne în închisoare până în 2024

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat pentru corupție de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

Curtea Supremă de Justiție a respins, la 22 februarie 2017, recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori. Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani. La 12 decembrie 2017, Plenul Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție a respins recursurile în anulare depuse de Casa de avocatură ”Popa și Asociații”. Avocatul Igor Popa i-a solicitat Curții, în luna septembrie, casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Filat să fie achitat și eliberat din detenție.

Procurorii au cerut pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații au solicitat achitarea integrală a fostului deputat.

Filat este deținut la Penitenciarul 13 din Chișinău, deși, potrivit deciziei instanței, acesta trebuia să fie transferat la închisoarea din Lipcani. 

Potrivit informațiilor de care dispune Sputnik, celula în care este deținut Filat se află în capătul etajului, iar fereastra are vedere spre strada Alexei Mateevici.

De la geamul celulei în care stă Filat se vede complexul Memorial „Eternitate”, hotelul din preajmă și o stație de pompieri. De asemenea, deţinuţii din această celulă mai pot vedea prin geam şi o porţiune din strada Pantelimon Halippa.  

Celula în care este deţinut Fiat are 10 metri pătraţi. 

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. 

Vladimir Filat va ieși din închisoare la 15 octombrie 2024.


Fluxul de știri
0