Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Care este, de fapt, buba sistemului judecătoresc: Ce spune Mariana Kalughin

© Sputnik / OsmatescoMariana Calughin
Mariana Calughin - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul anticorupție Mariana Kalughin spune care sunt factorii ce alimentează problemele sistemului judecătoresc.
Care este de fapt buba sistemului judecătoresc. Ce spune Mariana Kalughin

Atât timp cât Parlamentul numește direct sau indirect judecătorii Curții Supreme de Justiție și ai Consiliului Superior al Magistraturii, sistemul judecătoresc din țara noastră nu are nicio șansă să fie scos din mocirla în care s-a pomenit. Declarația aparține expertului anticorupție Mariana Kalughin și a fost făcută în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Radio Sputnik Moldova.

„Potrivit cercetărilor, inclusiv Transparency International, precum și Barometrul Global al Corupției, cea mai coruptibilă putere în Moldova este Parlamentul. La ce vă așteptați de la sistemul judecătoresc dacă Parlamentul este cel care numește în funcție judecătorii Curții Supreme de Justiție, iar asta ierarhic influențează activitatea celorlalți judecători. Tu poți să ai judecători foarte buni și onești la nivelul instanțele de fond sau la Apel, dar la Curtea Supremă de Justiție dosarul să cadă”, spune expertul anticorupție Mariana Kalughin.

O altă entitate de care depinde întreg sistemul judecătoresc este Consiliul Superior al Magistraturii, componența căruia la fel depinde direct de factorul politic.

Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Riscăm să rămânem fără judecători? Anunțul făcut de ministrul Justiției

„Garantul independenței sistemului judiciar este Consiliul Superior al Magistraturii, iar o bună parte a membrilor acestuia sunt numiți de către Parlament. Mai exact, avem trei membri din partea societății civile, trei de către Parlament, avem ministrul Justiției din oficiu, procurorul general din oficiu, avem președintele Curții Supreme de Justiție din oficiu și avem doi membri din partea judecătorilor, care vin tocmai din CSJ. Vedem că o bună parte a calității membrilor CSM este determinată de Parlament. Iată de ce avem ceea ce avem”, adaugă Mariana Kalughin.

Expertul anticorupție spune că atât timp cât nu vom avea politicieni onești la guvernare, situația din sistemul judiciar nu se va schimba.  

„Atât timp cât nu vom avea un politic bine intenționat, un politic onest, nu vom avea un executiv bun, nu vom avea un sistem judiciar prietenos cetățenilor”, conchide Mariana Kalughin.

Cert este că guvernările din ultimii ani nu au avut scopul de a reabilita lucrurile în domeniu.

„Este necesar de revizuit componența Consiliului Superior al Magistraturii. Și noi avem un proiect în acest sens, doar că acest proiect a fost ignorat de Parlament timp de două legislaturi. Să vedem ce va face actuala guvernare”, conchide Mariana Kalughin.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0