Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se schimbă regulile de alegere a președinților de raioane: Premieră în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы 2019
Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președinții de raioane nu vor mai fi aleși așa cum a fost până în prezent, iar primarii vor avea dreptul să destituie din funcții viceprimarii. Deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Președinții de raioane vor fi aleși din rândul consilierilor. Parlamentul de la Chișinău a aprobat, în prima lectură, modificări la Legea privind administrația publică locală.

Conform prevederilor actuale, în calitate de președinte al raionului poate fi votată o persoană care să nu fie ales local și care să nu fi participat în campania electorală, adică să nu dispună de reprezentativitate acordată de colectivitatea locală.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alegerile locale generale în Moldova vor avea loc pe data de 20 octombrie

Alte modificări votate de deputați prevăd alegerea și eliberarea din funcție a viceprimarilor. Viceprimarii sunt aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului, prin decizie a consiliului, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi. În cazul în care proiectul de decizie este exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către consiliu sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul numește sau eliberează din funcție viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului.

”Este extrem de important ca anume primarul să dețină un rol decisiv în procesul de selectare și numire în această funcție a persoanelor care se potrivesc viziunilor primarului și corespund cerințelor profesionale înaintate de el. În caz contrar, instituția de viceprimar se transformă în una formală, generatoare de conflicte și fără a contribui la eficiența actului guvernamental la nivel local”, susțin autorii inițiativei legislative.

Fluxul de știri
0