Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul a votat, în a doua lectură, revenirea la sistemul proporțional de vot

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a votat în a doua lectură modificarea sistemului de vot.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Parlamentul a votat în a doua lectură anularea sistemului mixt de vot și revenirea la cel proporțional. Modificarea a fost votată de 57 de deputați. Potrivit președintelui Parlamentului, Zinaida Grecianîi, proiectul de lege va fi votat în lectură finală în sesiunea extraordinară după ce va fi redactat.

Valeriu Ghiletchi - Sputnik Moldova
Oare ar putea pierde dreptul la vot cetățenii din diasporă?

Printre acestea se numără votarea peste hotare timp de două zile și în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor expirate, revenirea la Ziua Tăcerii în ziua alegerilor și în ziua precedentă alegerilor, eliminarea prezentării certificatelor de integritate pentru înregistrarea candidaților în alegeri, înăsprirea pedepselor pentru coruperea alegătorilor, precum și modificări pentru a face mai transparentă finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Menționăm că în prezent votul de peste hotare se permite doar la prezentarea unui pașaport valabil.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie votată și în a doua lectură, apoi promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În vara anului 2017 Legislativul a introdus sistemul de vot mixt (prin voturile democraților și a socialiștilor) în baza căruia au fost organizate alegerile parlamentare din 24 februarie. Modificarea sistemului electoral s-a produs în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția de a păstra sistemul electoral proporțional. Modificarea sistemului de vot a fost criticată dur de partenerii occidentali.

Fluxul de știri
0