Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Oare ar putea pierde dreptul la vot cetățenii din diasporă?

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ghiletchi
Valeriu Ghiletchi - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți specialiști consideră că, în condițiile în care conaționalii noștri nu contribuie la bugetul de stat prin plata taxelor și impozitelor, clasa politică, mai de vreme sau mai târziu, le va limita anumite drepturi. Practica internațională oferă mai multe exemple în acest sens.
Oare ar putea pierde dreptul la vot cetățenii din diasporă?

Politicianul Valeriu Ghelețchi, invitatul emisiunii Sputnik Matinal, susține că privarea de dreptul la vot a cetățenilor moldoveni este o temă sensibilă. Republica Moldova încă nu a trecut prin faza tranzitorie, respectiv, anumite procese nu trebuiesc grăbite.

"La prima impresie, ar fi corect ca cei care contribuie la bugetul național să aibă prioritate. Până la urmă se administrează banii pe care îi achită direct cetățenii care locuiesc în țară. Pe de altă parte, este prematur să vorbim despre o asemenea decizie. Societatea noastră nu s-a dezvoltat suficient iar mulți conaționali de-ai noștri speră în continuare să revină acasă", a declarat Valeriu Ghilețchi.

În plus, fostul deputat a lăsat să se înțeleagă că cei din diasporă care s-au stabilit de mai mulți ani în afară și au format o familie au copii care nici măcar nu mai vorbesc în limba lor maternă.

"Sunt total distanțați nu doar politic, dar și cultural de țara lor de origine. Mulți sunt dezinteresați de evenimentele din Republica Moldova. Sunt și cetățeni care pierd simțul realității aflându-se departe de țară. Asemenea cazuri, cu siguranță, vom întâlni tot mai des", a conchis politicianul. 

De asemenea Valeriu Ghilețchi susține că Academia pentru Integritate și Corectitudine, pe care a fondat-o în anul 2015 și care activează până în prezent, ar putea fi o soluție pentru societatea moldovenească. Școala își propune de a promova oameni cu bune credințe în procesul de administrare publică. În lipsă tot mai mare de cetățeni dornici de implicare, având la bază niște valori, această instituție poate fi privită ca o alternativă.

Fluxul de știri
0